Grozljiva kalvarija

Aleša so ugrabili in mučili zaradi 10 evrov dolga

Janja Ambrožič, Dolenjski list
12. 6. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Bil je četrtkov večer, Aleš Župevc in njegov oče Aleš sta na terasi pred hišo v Mrčnih selih kadila, ura je bila okoli pol enajstih. Potem pa šok!

J. A.
Aleševo telo je polno odrgnin.

»Dokler skupina moških ni prišla do naju, nisva videla, da se sploh kdo približuje hiši. Avto so parkirali že nekje prej. Eden je imel v roki kol električnega pastirja, eden pa mačeto. Tisti, ki je imel mačeto, jo je očetu naslonil na vrat, ostali trije pa so se spravili name. Vrgli so me na travo in mi stopili na obe roki ter vrat. Najprej sem se še upiral, potem sem ugotovil, da proti štirim nimam kaj. V copatih so me odvlekli do avtomobila in me odpeljali v Krško na železniško postajo,« je srhljiv četrtkov večer, o katerem so na kratko dan kasneje poročali tudi s policijske uprave Novo mesto, opisoval Aleš, s katerim smo se pogovarjali dvajset ur po dogodku.

J. A.
Mlajši in starejši Aleš sta ob prihodu ugrabiteljev sedela na terasi in kadila.

Družili so se

Alkohol

Zanimalo nas je, ali se mu je zdelo, da so bili napadalci pod vplivom alkohola, in odgovoril je, da ne. Po njegovi oceni so bili trezni.

Vse napadalce je poznal, saj so bili znanci s Senovega, do tedaj prijatelji, s katerimi se je družil. V Krškem so ga najprej posedli na klop, potem ga je udaril prvi, za njim še drugi, poškropili so ga s solzivcem.

»Takrat sem glavo obrnil vstran, saj sem vedel, da bo to peklo. Verjetno sem jih presenetil, ker sem v tistem vstal in stekel proti bloku, ki je bil oddaljen kakšnih 200 metrov. Ko so se zunanja vrata odprla, sem začel pritiskati na vse zvonce, da bi kdo odprl. Trije napadalci so prišli za mano, a v tisti prostor, kjer sem bil jaz, si verjetno niso upali. S solzivcem so škropili tudi tam. Kmalu se je oglasila ena gospa in mi odprla vrata,« dogajanje opiše 27-letnik, še vedno pretresen nad dogodki prejšnjega dne.

Rešiteljica ga je pospremila do stanovanja, kjer je poklical policijo. Z mokro brisačo si je brisal oči, ki so ga močno pekle. »Policisti so me najprej peljali k zdravniku, ki je ugotovil, da nimam nič zlomljenega.« Okoli tretje zjutraj je bil že doma, vse štiri grobijane so možje postave kmalu prijeli, trije so bili ta dan še v pridržanju.

J. A.
Tekel je od železniške postaje v Krškem k bližnjemu bloku ter začel pritiskati po vseh zvoncih.

Ključno pisanje po facebooku

Eden je imel v roki kol od električnega pastirja, drugi pa mačeto. Tisti, ki je imel mačeto, jo je očetu naslonil na vrat, ostali trije pa so se spravili name.

Robert Perc s PU Novo mesto je v poročilu o dogodku zapisal, da naj bi bil razlog za dogodek nekaj evrov dolga. »Res je. Ta, ki je bil glavni pri obračunu, mi je dolžan 10 evrov. Ker se ni zmenil za to, da bi mi vrnil, sem ga prek facebooka vprašal, kdaj mi bo vrnil denar. Ker mi ni nič odgovoril, sem na njegov facebook (na zid) napisal, da prodaja travo in 'spid', kar je res. To je bil glavni razlog, da so prišli,« pove Aleš.

Po tistem, ko je to napisal, so se začele grožnje prek facebooka. »Trikrat sem klical policijo, da mi grozi s tem, da bo prišel do mene in mi nekaj naredil, pa niso reagirali,« je bil razočaran nad ravnanjem policije.

Grozljivo
Pretepla sta ga do smrti
Javnost je še vedno zgrožena nad februarskim dogodkom iz Posavja, ko sta dva moška pretepla tretjega, vse skupaj predvajala prek facebooka, žrtev pa je poškodbam podlegla.

Čeprav nam jih je povedal, na tem mestu ne bomo pisali imen tistih, ki so prišli do Aleša in gakar ugrabili.

Ko je izvedel, da so policisti kmalu enega izpustili, je takoj pomislil, da je to tisti, ki ga je samo držal, ko so ga peljali do avtomobila. Prav nihče ne ve, kako bi se zgodba končala, če se jim Aleš v Krškem ne bi izmuznil in tekel kot nor (verjetno je k njegovemu sprintu pripomoglo tudi dejstvo, da je včasih igral nogomet).

»Upam, da bodo dobili pošteno kazen,« je na koncu rekel Aleš, ki je ob pripovedovanju, ko je bilo telo še razbolelo, težko požiral slino in tudi rane so ga bolele.