Bogataški

Razkrita cena odmevne poroke Pippe Middleton

sn
17. 5. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

James Mathew, bodoči soprog Pippe Middleton, je »težek« milijonar in temu primerno je svojo ljubljeno pred letom dni zaročil – z diamantnim prstanom, vrednim več kot 250.000 evrov.

Profimedia
Pippa in Mathew veljata za tradicionalista, zato se pričakuje, da bo njuna poroka mirna in brez presenečenj.

Kakšna bo šele poroka 20. maja, je bilo glavno vprašanje po razsipnosti ob zaroki.

Zdaj, ko je britanska poroka desetletja tik pred durmi, so v javnost pricurljale tudi cene stvari in storitev za veliki dan. Za visoko družbo so številke nekaj običajnega, za navadne smrtnike pa vrtoglave.

Najdražja hrana

Strošek premičnih luksuznih stranišč in kopalnic, ki bodo ob šotorih, je pet tisočakov.

Največji strošek poroke bo hrana. Za katering bo namreč skrbelo 15 kuharjev iz londonskega hotela Crichton, enega najbolj imenitnih v Veliki Britaniji. V ceno 84.000 evrov niso vštete le delikatese, temveč tudi kozarci, prti in prtički.

Čeprav se bo poročno slavje dogajalo na domačem vrtu in v parku družine Middleton v Berkshiru, je cena belih poročnih šotorov kar 77.000 evrov. Ne gre namreč za običajna platna in konstrukcije, omislili so si posebna za primer dežja in vetra.

Ob teh številkah se cena za poročna prstana, ki si ju bosta mladoporočenca izmenjala, niti ne zdi gromozanska: 23.000 evrov.

Šampanjec v potokih

Statistika
Povprečen strošek britanske poroke je med 18 in 20 tisoč evri, Pippina bo torej petnajstkrat dražja.

Nevestina obleka, če jo bo, kot se šušlja, kreiral Giles Deacon, ne bo presegla 15.000 evrov, bodo pa skoraj 20.000 evrov odšteli za cvetje. V ceno sta všteta nevestin šopek ter dekoracija cerkve, šotorov in miz.

Skoraj 22.000 evrov je namenjeno za pijačo, približna kalkulacija našteje le šampanjca 233 steklenic, na voljo bodo seveda tudi vrhunska vina, žgane in brezalkoholne pijače.

Tri tisoč evrov je cena poročne torte, ki bo segala v šest nadstropij, saj mora vsak od 150 gostov dobiti svoj košček.

Neštete malenkosti

Poročna fotografinja bo ista, kot je bila na poroki Pippine sestre Kate, Millie Pilkington, njena cena je malo več kot 4000 evrov, za videosnemanje pa bosta mladoporočenca odštela 5000 evrov.

Dokaj zmeren se zdi strošek za glasbo: 8000 evrov, vključuje pa tako organista v cerkvi kot ansambel akustičnih glasbenikov ob sprejemu gostov in didžeja na zabavi.

Obleke za nevestine družice so stale le 3000 evrov, le malo manj so stala oblačila Pippinega nečaka in nečakinje, princa Georgea in princese Charlotte, ki bosta ob nevesti in ženinu, za obleko Mathewovega brata Spencerja, ki bo tudi njegova priča, pa so potrošili dobrih 8000 evrov.

Ko se omenjenim stroškom prišteje še zneske za vabila, animatorje, cerkvene pristojbine in tako naprej, se številka ustavi pri okroglih 300.000 evrih.