Spektakularen rop

Združba Pink Panter ukradla krono, vredno milijon evrov

uk
17. 5. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Čeprav so policisti prijeli že več članov te mednarodne kriminalne skupine, so ti še naprej dejavni.

arhiv Svet24
Policija je pred časom aretirala enega od članov organizacije.

Kot Robin Hood?!
Mnogi jih imajo za junake, mislijo, da kradejo bogatašem in dajejo revnim, vendar ni nikakršnega dokaza, da bi skupine pomagale revnim ljudem.

Kriminalna skupina Pink Panter je ponovno udarila. Tokrat so izmuzljivi tatovi vdrli v muzej religiozne umetnosti v Lyonu in ukradli krono Matere Božje iz 19. stoletja, ki ima v sebi 1791 dragih kamnov, vredna pa naj bi bila okoli milijon evrov. Mnogi krono ocenjujejo še na precej več. Tiskovni predstavniki muzeja so sporočili, da je bila krona ukradena v noči soboto, in potrdili sum, da gre za mednarodno organizacijo Pink Panter.

arhiv Svet24
Predmet navadno uničijo, iz njega poberejo dragocene kamne, zlato pa pretopijo.

Kraja

Struktura
KOT TERORISTIČNA MREŽA
Vse kaže, da je organizacija sestavljena iz številnih posameznih skupin, ki sodelujejo med seboj in nimajo nekega vrhovnega poveljnika.

Skupina je v muzej vdrla okoli pol četrte ure zjutraj. Uspeli so onesposobiti izjemno zahteven alarmni sistem. Celoten rop naj bi se zgodil v zelo kratkem času, poleg krone so lopovi vzeli še prstan in kelih. Vrednost slednjih dveh predmetov ni znana. »Šlo je za dobro organizirano, profesionalno skupino, ki je točno vedela, kaj počne in kaj želi,« je sporočil neimenovani vir iz francoske policije. Lani so natančno popisali vsak dragulj na kroni, kar bo olajšalo iskanje storilcev. 

Kdo so storilci 

Interpol ocenjuje, da skupino Pink Panter sestavlja od 60 do 500 članov, deluje pa nekje od 90. let prejšnjega stoletja. Do danes naj bi skupina nakradla za okoli pol milijarde evrov dragocenosti, v približno 500 ropih. Ime Pink Panter so si pravzaprav izmislili v Interpolu. Leta 2003 so namreč prijeli člana skupine, ki je poskušal skriti ukraden diamant v skodelico s kremo za kožo. Točno to se je zgodilo tudi v kultni komediji iz leta 1963 Pink Panter. Od takrat naprej policijske enote v Evropi skupino imenujejo Pik Panter. Člani skupine naj bi bili večinoma Srbi in Črnogorci, najverjetneje pa gre za ljudi, ki so bili vpleteni v vojno na Balkanu. Torej naj bi imeli člani skupine vojaško ozadje. Mnogi strokovnjaki menijo, da naj bi bili vsaj nekateri člani nekdanji pripadniki tako imenovanih Arkanovih tigrov. Skupina deluje v Evropi, Aziji, Severni Ameriki in na Bližnjem vzhodu. 

Profimedia
Združba tatov naj bi stala tudi za ropom slavne Kim Kardashian.

Izginejo v 60 sekundah 

Neimenovani policijski vir: "Šlo je za dobro organizirano, profesionalno skupino, ki je točno vedela kaj počne in kaj želi."

V povprečju naj bi ropi trajali maksimalno eno minuto. To je pripisati predvsem njihovi sposobnosti, da prej dobijo izjemno podrobne informacije in pripravijo načrte, ki so izpeljani zelo natančno in v večini primerov brez napak. Znani so tudi po drznih pobegih iz zaporov. Leta 2016 so v Švici organizirali pobeg enega od svojih članov iz zapora Vaud Orbe. Z dvema voziloma so prebili zid in streljali na paznike, medtem pa sta iz zapora zbežala Milan Poparić (34) in Adrian Albrecht (52). Oba sta bila znana kot pripadnika Pink Panterjev. Napad na zapor je bil tako nepričakovan, da pazniki niso vedeli niti, v katero smer so storilci z ubežnikoma zbežali.