Improvizija

Spektakel, ki zabava že 16 let

K.M.
16. 5. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V Ljubljano prihaja improvizacijska parodija Evrovizije.

Maj Pavček
Izvedba ene izmed zmagovalnih pesmi.

Kljub temu, da se je vsa evforija okoli Evrovizije, na kateri je letos s pesmijo Amar pelos dios prvič slavila Portugalska, že nekoliko polegel, pa se bo njen duh tokrat vrnil v slovensko prestolnico. Tudi letos se namreč vrača Improvizijagledališko-glasbena parodija blišča in bede, kot jo pooseblja ta priljubljeni glasbeni izbor. V večeru smeha in zabave se stilsko povsem raznovrstne zasedbe potegujejo za naslov zmagovalne impro popevke večere, ob tem pa zagotavljajo obilo smeha in dobre volje, s čimer bodo številnim zagotovo popestrili torkov večer. 

Improvizija bo potekala v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, v torek, 23. maja, ob 20. uri. Vstopnice so že v prodaji. 

Besedilo in glasba sta prepuščena spontanemu navdihu, naslove popevk določi občinstvo, improvizatorji pa se morajo spopasti tudi z različnimi gledališkimi izzivi, bujnimi kostumi in scenografijo. Nepozaben dogodek povezuje izjemno očarljiv, briljantno uigran in s šalami oborožen voditeljski par, ki ga sestavljata Juš Milčinski in Vid Sodnik, zmagovalno pesem Improvizije pa s "televotingom" izberejo aktivno udeleženi obiskovalci.

Letos se bo za prestižni pokal pomerilo devet žanrsko raznolikih sestavov – od country dueta do rap kvarteta. V vlogi improvizatorjev – pevcev bodo nastopili Igor Bračič, Liza Marija Grašič, Maja Trampuš, Peter Frankl, Sara Gorše in Tim Kern, za glasbo bodo skrbeli Blaž Celarec, Goran Završnik, Luka Seliškar in Rok Šinkovec, umetniški vodja projekta je Peter Frankl, producenta pa KUD Sokoli Tabor in Cankarjev dom.

Maj Pavček
Improvizija 2012 - Ana Maria Mitič in Tomaž Lapajne Dekleva

Maruša Rems
Tim Kern in Peter Frankl.

Spektakel, ki nas zabava že 16 let

Letos bo Improvizija doživela že svojo 16. izvedbo. Začetki projekta segajo v daljne leto 2002, ko je predstava potekala še v prostorih KUD France Prešeren. Spektakel je kmalu postal prevelik za tesno trnovsko dvorano, zato najbolj zabavno popevkarsko tekmovanje pri nas od leta 2008 poteka v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. V petnajstih letih so se na odru Improvizije zvrstili številni zanimivi nastopi, iznajdljivosti improvizatorjev pa je lahko konkurirala zgolj domišljija gledalcev, saj so v preteklosti določili izredno zanimive naslove skladb, kot so: Izkopala si bom grop (prva zmagovalna popevka), Ljubica, zakaj? Chica, porque? (zmagovalna popevka 2006) in Ustreli mi galeba (zmagovalna popevka 2011). Lani je na jubilejni petnajsti Improviziji slavil pop-operni duet 2čelava (v izvedbi Mihe Zabreta in Petra Frankla) s skladbo, posvečeno obiskovalki in pravnici Tatjani.