PRODORNI

FOTO: Otroci so postali novinarji za en dan

sr
16. 5. 2017, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Bilo je zanimivo, zabavno in poučno. Z zvedavimi malčki smo v nedeljo ustvarjali časopis in odgovarjali na vsa njihova vprašanja. Nekateri bodo zagotovo odrasli v odločne novinarje.

Svet24
Otroke je zanimalo, kaj je najtežji del našega poklica.

Uredniška ekipa našega časopisa se je udeležila Družinskega team buildinga, ki ga je organiziral Minicity Ljubljana. Bilo je zabavno in veselo, za otroke pa tudi poučno. Postavili so nam kup vprašanj, povezanih z našim delovnim vsakdanom. Med njimi pa smo odkrili tudi nekaj takšnih, ki se nam bodo čez nekaj let gotovo pridružili in z nami ustvarjali vsebine, ki jih prebirate.

Svet24
Otroci so ob pomoči ekipe Minicityja in Novic Svet24 izdelovali svoje časopise.

Suvereno stopili v novinarske čevlje

Dan se je začel z lepim, sončnim vremenom in zadovoljnimi obrazi otrok, ki so lahko ustvarili vsak svoj časopis. Napolnili so ga z novicami iz svojega življenja in ga tudi likovno dopolnili s svojimi risbicami. Za piko na i pa smo družinam oblikovali naslovnico časopisa, ki jo je krasila njihova družinska fotografija. Da pa so otroci še bolje spoznali naše delo, smo jih postavili pred izziv. Z ekipo časopisa Novice Svet24 so morali opraviti intervju. Vprašanja so bila zanimiva in izvirna. Nekaj jih je pokazalo tudi precejšnjo mero prodornosti, ki jim bo gotovo prav prišla, če se odločijo, da čez nekaj let stopijo na novinarsko pot. To je intervju majhnih nadobudnežev:

Svet24
Nekatere zgodbe so bile prisrčno iskrene.

Kako nastane časopis?

Najprej dobimo informacijo, da se nekje nekaj dogaja, ali pa nas povabijo na dogodek. Nato gre novinar na teren, kjer zbere informacije. Ko se vrne, napiše članek. Potem so na vrsti lektorice, ki nas okregajo za vse manjkajoče vejice in pike. Članke nato v končno podobo, kakršno vidimo v časopisu, spravijo grafični oblikovalci. Vse skupaj pošljemo v tiskarno, kjer časopis natisnejo.

Kdo naredi fotografije?

Včasih jih naredi novinar sam na terenu, včasih je ob novinarju še fotograf, ki poskrbi za slikovni del članka. Zgodi se, da nam fotografije pošljejo bralci, s slikovnim materialom nam pomagajo tudi gasilci in policisti. Če pa gre za dogodke, ki se odvijajo daleč stran, ali za kakšne bolj splošne zadeve, si pomagamo tudi s fotografijami na internetu, pri čemer moramo paziti na avtorske pravice.

Svet24
Nadobudneži so se z veseljem spopadli z izzivom in z ekipo našega časopisa opravili intervju.

Kako je biti novinar?

Izjemno zabavno. Vedno se kaj dogaja, ves čas nas vabijo na razne dogodke, noben dan ni enak drugemu, zato imamo tudi radi svoje delo.

Ali je kdaj dolgčas?

Čisto nikoli. Dogajanje je vedno pestro.

Kaj vas je pripeljalo do tega, da ste novinarji?

Novinarji smo zelo radovedne osebe. Vse nas zanima in vedno želimo dobiti odgovore na vsa naša vprašanja. To je glavno, kar nas je pripeljalo do tega poklica.

Kaj je najtežje pri poklicu novinarja?

Najtežje je, ko moramo poročati o težkih življenjskih zgodbah. Ampak tudi takrat poskušamo celotni zgodbi vdihniti vsaj žarek upanja.

Kje dobite informacije?

Precej si pomagamo s spletom, o določenih dogodkih nas obvestijo policisti, na druge nas povabijo, veliko pa je takšnih, ki jih z nami delijo naši bralci.

Ali je vaše delo kdaj tudi nevarno?

Lahko je nevarno. Predvsem takrat, ko se še vedno odvija kakšen nevaren dogodek, pa je novinar že na kraju samem, ali pa ko se zgodijo naravne nesreče, kot so potresi in podobno. Ampak vedno pazimo nase po najboljših močeh.

Ali ste se morali kdaj braniti na sodišču zaradi kakega članka?

Tudi to se zgodi. Predvsem takrat, ko kak politik ni zadovoljen s tem, kar napišemo. Ampak se nikoli ne damo in predvsem pazimo, da nikoli ne zapišemo laži.

Svet24
Družinske fotografije so krasile naslovnice otroških časopisov.

Ali se vam kdaj kaj zaplete?

Ker izhajamo šest dni v tednu, se nam je zgodilo že marsikaj. Delali smo tudi že brez interneta, zmanjkalo nam je elektrike … ampak smo vedno vse rešili še pravočasno.

Ali kdaj zmanjka informacij?

Čisto nikoli. Informacij in dogodkov je vedno toliko, da se moramo odločati, o katerih bomo pisali in o katerih ne.

Kako dolgo traja vaš delovnik?

Novinarstvo je poklic, ki se nikoli ne konča. Tudi ko prideš zvečer domov, spremljaš, kaj se dogaja, in vedno imaš oči na pecljih.