6. jezik

Danica Lovenjak osvaja Madžarsko

ns
16. 3. 2017, 07.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nekdanja vremenarka, pisateljica in blogerka Danica Lovenjak pravi, da v življenju rada sprejme nove izzive, še zlasti če se zraven tudi česa nauči.

osebni arhiv
Prekmurka se trenutno pospešeno uči madžarskega jezika.

Danica Lovenjak je resda v Prekmurju ves čas živela neposredno zraven meje z Madžarsko in jo pogosto tudi obiskovala, vendar se nikoli ni pobližje srečala z njenim jezikom. »Stereotip, da Prekmurci znamo madžarsko, zagotovo ne drži. V Prekmurju znajo madžarsko le tisti, ki živijo v okolici Lendave, to je v bistvu madžarska manjšina,« je povedala Danica, ki se je prek Balassijevega inštituta v okviru madžarskega veleposlaništva udeležila jezikovnega tečaja, da vidi, ali ji jezik sploh »leži«.

Mare Vavpotič/M24
Madžarščina je že šesti tuji jezik, ki se ga uči.

»Na prvi uri madžarščine sem ugotovila, da imamo v prekmurskem narečju veliko besed, ki imajo madžarske korenine. Vsekakor je madžarščina kar zahteven jezik, njihova abeceda obsega 44 črk, a vseeno mislim, da mi ga bo uspelo osvojiti. To bo zame šesti tuji jezik, letos pa bom nadaljevala še učenje ruščine v alfa stanju,« je dodala Prekmurka, ki se ji pri učenju tujih jezikov zdi tudi pomembno, da spoznava njihovo kulturo. 

osebni arhiv
Ko se je učila ruskega jezika v alfa stanju, je obiskala Moskvo.