Ostali športi

Verjetno najbolj zanimivo teniško leto

jz
3. 1. 2014, 09.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Številka dve s svetovne lestvice Srb Novak Đoković bo skušal s prestola zriniti Rafaela Nadala, v ta boj se bo skušal vmešati Andy Murray, rep najboljšim pa bi rad posolil tudi največji vseh časov, Roger Federer. In poleg dvobojev na igrišču bodo zanimivi tudi dvoboji na trenerski klopi.

Reuters

Ivan Lendl je že pred časom prevzel skrb nad najboljšim britanskim igralcem Murrayjem, ki se po operaciji vrača precej previdno, za prava šoka pa sta poskrbela Beograjčan in Švicar. Nole si je za ponoven naskok na vrh izbral kar legendarnega Nemca, najmlajšega moškega zmagovalca Wimbledona Borisa Beckerja, Federer pa Đokoviću ni ostal dolžan in v svojo ekipo zvabil še eno legendo - hladnokrvnega Šveda, ki je navduševal množice oboževalk po vsem svetu - Stefana Edberga. No, da bo mera polna, se bo teniški karavani najboljših pridružil še neverjetni in enkratni Goran Ivanišević, ki zdaj skrbi za rojaka Marina Čilića. Tu sta še Richard Gasquet, ki ga trenira Sergi Bruguera, ter Japonec Kei Nišikori, ki dela z Michaelom Changom.

Federer je nov začetek postavil v novo leto. Pred prvim turnirjem za grand slam v Avstraliji in še deset tednov zatem bo del njegovega trenerskega štaba tudi Edberg. Šved je nekdanja številka ena svetovnega tenisa in je osvojil tudi šest največjih turnirjev na svetu. »Z veseljem sporočam, da se bo v Melborunu Stefan Edberg pridružil mojemu trenerju Severinu Lüthiju, ki je v moji ekipi že zadnjih sedem let. Obljubil je, da bomo skupaj delali vsaj deset tednov,« je sporočil Švicar in dodal, da je bil zdaj 47-letni Edgerg njegov teniški junak v otroštvu. »Stefan je bil moj idol, ko sem bil otrok, in zares se veselim, da bova delala skupaj,« je povedal Švicar o sodelovanju s Švedom, ki je avstralski turnir dobil v letih 1985 in 1987, Wimbledon v letih 1988 in 1990, New York pa v letih 1991 in 1992. Edberg je že pred tem namignil, da bi lahko v prihodnje sodeloval s Švicarjem, potem ko sta v Dubaju trenirala teden dni. »Res sem vesel, da bom del Rogerjeve ekipe, in upam, da bomo s skupnimi močmi dosegli njegov najboljši tenis,« so bile besede 47-letnega Edberga. Oglasil se je tudi zdajšnji trener Federerja Lüthi: »Roger bo imel v novi sezoni natrpan urnik in oba si želiva, da ima ob sebi dobro ekipo. Še naprej želim izboljševati njegovo igro in zares se že veselim sodelovanja s Stefanom. Tako kot Roger tudi jaz do njega čutim veliko spoštovanja. Prepričan sem, da bo z njegovim prihodom naša ekipa veliko pridobila.«

Boris je službo vzel resno

Takoj po tem, ko je Đoković sporočil, da bo odslej glavni v njegovem trenerskem štabu Becker, se je slednji že resno lotil dela. Za začetek je pustil službo strokovnega komentatorja na britanski televiziji BBC, da se bo lahko popolnoma osredotočil na delo z Đokovićem. Tako kot še dva nekdanja teniška zvezdnika John McEnroe in Pat Cash je Becker kot strokovni sodelavec pomagal televiziji BBC od leta 2002. Zdaj se je odločil, da bo televizijsko delo končal, saj ne more dobro opravljati dveh služb hkrati. »Ne morem analizirati tekem na televiziji, naslednji dan pa biti trener Novaka. Na tej ravni odločajo malenkosti, ki pretehtajo, ali v finalu zmagaš ali izgubiš,« je dejal danes 46-letni Becker, nekdanja številka ena, ki je osvojil 64 turnirjev, od tega šest največjih, s 17 leti je postal tudi najmlajši zmagovalec Wimbledona. Ima olimpijsko zlato v igri dvojic in dve zmagi v Davisovem pokalu. »Ponosen sem, da me je Novak povabil v svojo ekipo kot glavnega trenerja. Storil bom vse, kar je v moji moči, da doseže svoje zastavljene cilje. Prepričan sem, da skupaj lahko doseževa velike rezultate,« je bil še optimističen Becker.

Nad tem, da je Becker prevzel Noletovo ekipo, je bil precej presenečen tudi Ivanišević, ki je za hrvaško spletno stran 24sata povedal. »Ne morem verjeti. Ni mi popolnoma jasno, kako mu bo lahko pomagal. Boris je sicer super človek. Meni osebno je bil od igralcev, ki so igrali v mojih časih, najbolj všeč. Z njim bo noro na turneji. Komaj čakam, da ga srečam. Morda bo Đokoviću pomagal popraviti servis in volej, tisto, kar je poskušal že Todd Martin. Ne vem, koliko časa bo to sodelovanje trajalo, a ju bo zelo zanimivo spremljati na turnirjih. Očitno je, da je Novak iskal spremembe v svoji ekipi, zato je verjetno tudi povabil Borisa. Pri slednjem je težava, ker nima nikakršnih trenerskih izkušenj, vendar če mu bo uspelo prenesti svoje znanje, bi to lahko bila dobra kombinacija,« je bil Goran igriv kot vedno.

Tako kot zna

Đoković je novo sezono začel tako, kot je končal prejšnjo. Na ekshibicijskem turnirju v Abu Dabiju je v finalu premagal Španca Davida Ferrerja s 7:5 in 6:2. Za Đokovića, ki je prejel ček v višini 250.000 dolarjev, je to tretja zaporedna zmaga na tem turnirju, Ferrer pa je drugič v nizu finale zapustil sklonjene glave. Turnir Mubadala World Tennis Championship je zdaj že tradicionalna uvertura v novo teniško sezono. Od danes pa bodo na sporedu »pravi« turnirji. Moški se bodo merili v Brisbanu, Dohi in Chennaiju, dekleta pa tudi v Brisbanu ter še na Kitajskem in Novi Zelandiji. V tekmi za tretje mesto - na turnirju je sodelovalo le šest igralcev - je prvi igralec sveta Španec Rafael Nadal premagal Francoza Jo-Wilfrieda Tsongaja s 7:6 (5), 6:3. Ni pa šlo vse po načrtih Škotu Murrayju, ki se je po treh mesecih odmora zaradi operacije hrbta vrnil na teniška igrišča. V Abu Dabiju ga je s 7:5 in 6:3 najprej premagal Francoz Jo-Wilfried Tsonga. »Igrišče tu je zelo hitro, takšne bi morale biti tudi moje reakcije, a niso bile. Odsotnost je pustila posledice, a upam, da bo kmalu bolje,« je povedal Škot, ki je potem v dvoboju za peto mesto premagal Švicarja Stanislasa Wawrinko s 6:3 in 6:4.