Zimski športi

Tina Maze ne tekmuje, ampak »le« smuča

Jurij Završnik
2. 1. 2014, 10.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kaj zapisati po novem razočaranju za najboljšo smučarko pretekle sezone? Najbolj bode v oči, da ena najboljših športnic na svetu v letu 2013 na tekmah svetovnega pokala le smuča. In nič več kot to.

Reuters

Na zadnjih tekmah se je pri Tininih vožnjah videlo, da sicer smuča brez večjih napak, da pa ne napada, da v njenih vožnjah ni prave tekmovalnosti. Da pač smuča, ker je to njena »služba«, in nič več. Tako seveda v vrhunskem športu ne gre. Vrhunski športnik ima lahko še tako dobro tehniko, vendar tekmovalec brez prave napadalnosti ne more narediti nič, ne more premagati niti povprečnih tekmecev ali tekmic, ki kljub veliko slabšemu znanju vložijo v tekmo vso svojo energijo in ves motiv, ki ga premorejo v tistem trenutku.  

»Vzrok za slab veleslalom je bil, da nisem zaupala niti sebi niti materialu. Na tem snegu je bilo ob vsem tem zelo težko najti pravi ritem. In potem danes še en neuspeh, ob vseh teh, ki sem jih v tej sezoni že doživela,« je govorila Tina, ki se je ji videlo, da ji ni vseeno in da komaj zadržuje solze. Pokazala je človeško plat, kar je že veliko, in ko se je malce zbrala, je nadaljevala: »Težko je.« Toda kaj to pomeni zanjo? »V tem trenutku ne vem. Vem, da sem bila prazna oba dneva. Ne vem. Nimam rešitev. Verjetno jih bo kot vedno imel Massi,« je nadaljevala Korošica, pri kateri se je videlo, da išče podporo, čeprav sama ne ve, pri kom bi jo našla. Poleg tega pa nima več potrpljenja. »Ne, nimam več potrpljenja. Če bi ga imela, potem bi bilo tu v Lienzu zagotovo boljše. Enostavno sem izgubila vso voljo, ker stvari ne gredo tako, kot si želim. Težko se po neuspehih vsak dan znova motiviram. Mislila sem, da bom po počitku, ki sem ga imela, lahko prišla v Lienz in eksplodirala, pokazala nekaj več, pa ni šlo. Sploh se ne prepoznam več. Ne vem, zakaj tako smučam. Ne zaupam in dokler ne bom zaupala, mislim, da tudi ne bom popravila svojih voženj. Imamo težave v ekipi, kar tako ali tako veste, in tudi tu bo treba veliko stvari popraviti. Ne morem delovati na vrhunski ravni, če ne zaupam ljudem, ki so ob meni,« je zaključila Tina in s tem v bistvu povedala vse.

Reuters

Tudi glavni mož ekipe aMaze je bil precej kritičen. »Danes in včeraj enako - nobene energije, nobene želje. V bistvu je vedno tako, da je ustvariti sistem, ki deluje, zelo težko, razbiti ga, pa je precej bolj enostavno. Imel sem načrt, da gremo v Bormio že danes, a morda hoče Tina počivati. Če tekmovalec nima želje, ne moreš narediti nič. Lahko se samo obesiš,« je bil slabe volje Massi. Toda to zanj ni nova situacija. »Ne, tako stanje zame ni novo. Sem že bil v taki situaciji. Deset let sem s Tino Maze in ne eno leto.« Potem verjetno pozna tudi pot k rešitvi? »Pot ni vedno enaka. Osebnosti se razvijajo. Ni vedno enaka. Ena plus ena ni vedno dve. Težko je,« je zaključil Andrea.   

Rešitev je »bomba«
V Bormiu, kjer je ekipa aMaze, je tudi veliki Alberto Tomba. Bi bil »grande Alberto« pripravljen sprejeti izziv in postati trener Tine Maze? Morda, zakaj pa ne. Danes je v vseh športih tako, da nekdanji uspešni tekmovalci pristanejo v strokovnih štabih aktivnih tekmovalcev (v tenisu je v zadnjem času prava poplava nekdanjih zvezdnikov). Ga v ekipi aMaze lahko plačajo? Lahko! V igri je seveda veliko denarja, toda tudi »La bomba« ni imun na kupček evrskih bankovcev. Tombo Tina zelo spoštuje, prav tako Massi, seveda pa se bo postavilo vprašanje, kdo bo vodil ekipo? Zdi se, da bi za rešitev sezone Tina potrebovala prav osebo, ki ima karizmo in velik ugled, pa čeprav ni iz trenerskih krogov.

Ples najboljše

Avstrijka Marlies Schild je zmagala na slalomski tekmi v Lienzu. Dvaintridesetletna Schildova je dosegla 35. zmago na slalomskih tekmah za svetovni pokal in na večni lestvici prehitela legendarno Švicarko Vreni Schneider. Mazejeva je prvo vožnjo opravila brez kakšnih vidnih napak, a precej zadržano ter nič kaj napadalno, tako da je nazadnje pristala na 14. mestu. Tina je v drugo poskušala zmanjšati zaostanek 1,58 sekunde za vodilno po prvi vožnji. Tudi tokrat ni naredila večjih napak, a ji smuči niso tekle po željah, tako da je na koncu pristala na 15. mestu.

V soboto podobna slika

Avstrijka Anna Fenninger je zmagala na veleslalomu in tretjič zapored zmagala 28. decembra (2011 v Lienzu, lani pa v Semmeringu). Tina Maze je bila na koncu 14. Ana Drev je končala na 32. mestu, Katarina Lavtar je bila 35., Tina Robnik 45., Ilka Štuhec pa je bila diskvalificirana. »Dejstvo je, da ni bilo pravega treninga in prave vadbe veleslalomskega zavoja. Na tej podlagi se po prihodu iz celca, iz mehke podlage, ni znašla. Smučanje je bilo negotovo, ker ne zaupa vase. Toda na tej podlagi je treba stopiti na smuči. Tako pa ni napravila nobenega pravega zavoja in dosegla še visoko uvrstitev glede na vse skupaj. To je bila prva ledena proga in bi ji morala ustrezati. Ker pa nima pravih rezultatov, nima zaupanja vase,« je v soboto povedal Massi.

Tina je tekmo začela s številko ena in veliko pričakovala od nastopa na progi, ki jo je postavil njen trener Walter Ronconi. Že naslednja tekmovalka, Avstrijka Kathrin Zettel, je bila veliko hitrejša in je Mazejevo na cilju prehitela za natančno dve sekundi. Mazejeva je imela na drugi progi pred tedaj vodilno Italijansko Denise Karbon več kot pol sekunde prednosti, pa je vse zapravila že do prvega merjenja časa, pri drugem pa je imela več kot tri četrt sekunde zaostanka in ga do cilja ni bistveno znižala. Tako je bila za štirimi Italijankami.

Štiriindvajsetletna Fenningerjeva je po enem drugem in treh tretjih mestih v tej zimi prišla do prve zmage, pete v karieri in tretje veleslalomske v nizu na tem prizorišču. Prav strmina Schlossberg pri Lienzu ji je prinesla prvo zmago v pokalu 28. decembra 2011, v veleslalomu pa je zmagala tudi lani. Italijanke, ki jih vodi Livio Magoni, še v prejšnji zimi trener Mazejeve, so se veselile šestih uvrstitev med prvo petnajsterico. Slabo so na veleslalomu nastopile vse najboljše v skupnem seštevku svetovnega pokala - Lara Gut je odstopila na prvi progi, Riescheva in Tina Weirather pa sta smučali še slabše kot Mazejeva.