Odlikovan

Stopili na mino: Slovenci oglobili hrvaškega junaka

R.T.
29. 1. 2018, 14.33
Posodobljeno: 29. 1. 2018, 14.39
Deli članek:

Prvih 14 slovenskih kazni zaradi kršitev meje sta dobila savudrijski ribič in njegova soproga. Skupno bosta morala plačati 9.000 evrov kazni.

STA
Slovenska policija je v petek poslala prvih 14 plačilnih nalogov hrvaškim ribičem zaradi kršitev na morju.

Diego Makovac kazni ne namerava plačati. S soprogo bosta vseh 14 plačilnih nalogov poslala pristojnemu ministrstvu za kmetijstvo – tako so namreč ribičem naročili.

Odlikovan državljan

24sata poroča, da je Makovac leta 2013 prejel državno odlikovanje "Ponos Hrvatske", ker je »hrabro in nesebično« pomagal pri evakuaciji nasedle križarke Costa Concordia. Z družino in prijatelji je bil na njenem krovu, ko je ta začela toniti. Ko je ženo, hčerko in prijatelje spravil v rešilni čoln, je svoje mesto odstopil drugim potnikom, sam pa se je vrnil na krov in drugim potnikom pomagal na varno. Bil med zadnjimi, ki so zapustili nesrečno plovilo.

Na napovedi slovenske policije se je v soboto odzvalo hrvaško zunanje ministrstvo, ki je z diplomatsko noto napovedalo, da bo Hrvaška začela pošiljati kazni za prekrške slovenskim ribičem zaradi "ribolova na hrvaških območjih morja". 

Plačilni nalogi v obe smeri

Slovenska policija je v petek poslala prvih 14 plačilnih nalogov hrvaškim ribičem zaradi kršitev na morju. Kot so napovedali, bodo od danes na podoben način nadaljevali z izvrševanjem zakonodaje v primeru kršitev, povezanih z nedovoljenim prestopom slovenske morske meje.

Na napovedi slovenske policije se je v soboto odzvalo hrvaško zunanje ministrstvo, ki je z diplomatsko noto napovedalo, da bo Hrvaška začela pošiljati kazni za prekrške slovenskim ribičem zaradi "ribolova na hrvaških območjih morja". Hrvaško notranje ministrstvo je nato objavilo, da bodo kazni poslali osmim slovenskim ribičem, ki so najpogosteje kršili meddržavno mejno črto.