Nesrečen padec z drevesne hišice

FOTO: Milimetri do smrti: 13-letnik s "tempirano bombo" v glavi

S.R.
29. 1. 2018, 12.56
Posodobljeno: 29. 1. 2018, 12.58
Deli članek:

Gradnja hišice na drevesu bi bila kmalu usodna za 13-letnega fanta.

Johns Hopkins Medicine
Nesrečni Darius se je deske rešil šele dobrih sedem ur po nesreči.

Darius Foreman, 13-letni deček iz mesta Salisbury v ameriški zvezni državi Maryland, se je za las izognil smrti, potem ko se mu je po padcu z drevesa v lobanjo zaril 15-centimetrski vijak.

Darius je svojim bratrancem pomagal pri gradnji hišice na drevesu, ko je nesrečno padel na tla, za njim pa je poletela tudi 1,5 metra dolga deska, mu padla na glavo, iz nje štrleči vijak pa mu je prebil lobanjo in se mu zaril v možgane. Povsem zmedenega, ko mu je z glave še vedno štrlela deska, ga je na vrtu nato našla teta, ki je nemudoma poklicala reševalce. Ti ga zaradi velikosti deske sprva niso spravili v reševalno vozilo, zato so jo morali z žago skrajšati na dobrih 60 centimetrov dolžine.

Johns Hopkins Medicine
Vijak se mi je zaril v možgane.

Dejanske razsežnosti poškodbe so nato odkrili šele v lokalni bolnišnici. Rentgenski pregled je pokazal, da mu vijak ni prebil zgolj lobanje, temveč se mu je zaril v možgane, v tako imenovani zgornji sagitalni sinus, v katerega se izlivajo zgornje možganske vene, vene možganskih ovojnic in likvor. Njegovo stanje je bilo tako resno, da je bil potreben nujen helikopterski prevoz v bolnišnico Johns Hopkins v Baltimoru, vendar so pri tem naleteli na novo oviro. Ker je bil helikopter bolnišnice zaradi še vedno štrleče deske premajhen, so si morali izposoditi policijski helikopter.

»Milimetri so ga ločili od izkrvavitve,« je pojasnil nevrokirurg Alan Cohen, ki je dečka operiral. Dodal je, da je bil vijak v dečkovi glavi kot »tempirana bomba«, ki bi lahko vsak trenutek sprožila močno krvavenje, ki ga ne bi bilo mogoče več ustaviti. Kirurgi so Dariusu sedem ur po nesreči vijak, delčke kosti in manjši krvni strdek le odstranili, iz bolnišnice pa je odšel bogatejši za titanovo ploščico v glavi ter ostanke vijaka, ki so mu jih v spomin poklonili zdravniki.

Johns Hopkins Medicine
Vijak se mi je zaril v možgane.