Afera

Na ljudeh testirali posledice izpušnih plinov

B.K.
29. 1. 2018, 12.57
Posodobljeno: 29. 1. 2018, 15.15
Deli članek:

Nemška avtomobilska industrija se je znašla pod novim valom kritik, potem ko so mediji razkrili, da so Volkswagen, Daimler in BMW financirali raziskovalno skupino, ki je na ljudeh in živalih preverjala posledice vdihavanja dušikovega monoksida. Ogorčenost je izrazila tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Evropska raziskovalna skupina o okolju in zdravju v transportnem sektorju (EUGT), ki so jo leta 2007 financirali nemški avtomobilski giganti Volkswagen AG, Daimler AG in BMW AG, je v študiji 25 ljudi in več primatov izpostavila nevarnim dizelskim izpustom. Skupina je za raziskave uporabljala kliniko Univerze v Aachnu, poroča nemški časnik Stuttgarter Zeitung.

Nemška avtomobilska industrija se je sicer že distancirala od organizacije, kljub temu, da naj bi bili eni izmed njenih glavnih financerjev.

Reuters
Fotografija je arhivska.

»Zgroženi smo nad obsegom in izvajanjem raziskav,« so v pisni izjavi zapisali z Daimlerja in zatrdili, da niso imeli nobenega vpliva na raziskavo. »V celoti obsojamo te eksperimente.«

Škandali okoli dizelskega goriva se sicer v nemški avtomobilski industriji vrstijo že od leta 2015, ko je Volkswagen AG priznal, da je imelo okrog 11 milijonov njihovih avtomobilov na dizelski pogon vgrajen poseben računalniški program. Ta je na uradnih izpušnih testih pokazal nižje emisije škodljivih plinov, denimo dušikovega oksida, kot pa so bile dejanske med normalno vožnjo na cesti.