Inovacije v avtomobilski kriminaliteti

Novi način kraje avtomobilov že v Sloveniji

G.G.
29. 1. 2018, 13.50
Posodobljeno: 29. 1. 2018, 13.50
Deli članek:

Sodobnim tehnologijam sledijo tudi nekoliko resneje organizirani nepridipravi.

policija.si
Tako so Poljaki oskubili mercedes, ki so ga ukradli novembra lani.

policija.si
Elektronska naprava, ki so jo uporabljali zasačeni Poljaki.

Trendi na področju tatvin motornih vozil so se v zadnjih letih spremenili, ugotavlja naša policija. Novi načini zaslužka z avtomobilsko kriminaliteto se najprej pojavijo v Nemčiji, Franciji, Avstriji, Italiji, čez leto ali dve pa se pojavijo v Sloveniji. Ker so avtomobili vedno bolj zaščiteni, morajo storilci najprej odkriti pomanjkljivosti v varnostnem sistemu vozila in nato izdelati ustrezno orodje.

Brez razbijanja in umazanih rok

Policija še posebej izpostavlja t.i. keyless krajo vozil.

Kaj morajo torej storiti zlikovci? V akcijo morata biti vključena dva. Prvi mora s posebnim elektronskim pripomočkom priti v bližino brezkontaktnega ključa (oddaljen je lahko tudi 100 metrov). Ta je lahko, na primer v lastnikovem žepu ali pa v stanovanju. Z aktiviranjem te elektronske naprave prvi malopridnež podaljša signal ključa do drugega dela naprave, ki jo ima njegov pajdaš. Ta ždi nekje v bližini vozila. Ker vozilo zazna, da se je domnevni lastnik avtu dovolj približal, se samodejno odklene. In ko voznik odpre vrata in se usede, lahko zažene motor s pritiskom na gumb in se odpelje. Paziti mora le, da vozilo ne ugasne, a to so že “sladke” skrbi tatov.

Poljaki prvi kradli v Sloveniji

Takšne nečednosti se dogajajo tudi v Sloveniji. V začetku lanskega novembra so policisti v Ljubljani prijeli tri državljane Poljske, ki so na zgoraj opisan način v Ljubljani ukradli dve vozili, in sicer BMW 530 in Mercedes Benz S 350. Obe vozili sta bili najdeni ter vrnjeni lastnikoma. A v kakšenm stanju! Poljaki so avta že razstavili, polcisti pa so kasneje našli posamezne dele ukradenih vozil. Našli pa so tudi napravo, ki so jo uporabljali pri zgoraj opisanem načinu kraje.

Policija je nadaljevala preiskavo in uspešno identificirala še četrtega osumljenega, prav tako državljana Poljske. Omenjeni je skupaj s prijetimi osumljen tatvine osebnega avtomobila BMW X5, ki je bil odtujen sredi lanskega oktobra na območju Ljubljane. Prav tako obstajajo razlogi za sum, da je skupina poljskih državljanov na opisan način izvršila tudi tatvino osebnega avtomobila AUDI RS6 sredi lanskega septembra v Ljubljani. Osumljeni storilci so bili s kazensko ovadbo predani preiskovalnemu sodniku, ki je zoper vse odredil pripor.

Profimedia
Varovalna škatlica, kamor lahko spravite ključe.

Kako se lahko zaščitite?

Lastnik vozila se proti opisanemu načinu izvršitve tatvine lahko zaščiti tudi sam, in sicer tako, da:

-vozilo parkira v garaži,

- ključe shrani v posebno torbico ali škatlo, ki onemogoča oddajanje elektromagnetnega valovanja in s tem komunikacijo z elektronsko napravo za tatvine vozil,

- v vozilo namesti dodatno elektronsko ali mehansko varovalno napravo,

- se obrne na pooblaščen servis in se pozanima o morebitnih nadgradnjah za vozilo, ki so lahko programske ali mehanske, saj proizvajalci nenehno izpopolnjujejo sisteme varovanj vozil,

- se na pooblaščenem servisu dogovori za izklop sistema brezkontaktnega ključa, vendar v tem primeru izgubi tudi nekaj udobja pri uporabi vozila.