Ples "vampirjev"

Drama v dunajski mestni hiši, ki so jo okupirali izmuzljivi krvosesi

S.R.
19. 1. 2018, 10.15
Posodobljeno: 19. 1. 2018, 10.18
Deli članek:

Stanje v mestni hiši na Dunaju je bilo alarmantno, potem ko si je tam streho nad glavo našla približno stoglava "druščina" prhutarjev.

Reuters
Dunajska mestna hiša se ponaša s kar 1500 različnimi prostori in sobanami, ki jih krasijo tudi deset metrov visoki stropi.

Mestni svetnik Andreas Mailath-Pokorny in uslužbenci v njegovi pisarni so se v zadnjem času soočali s svojevrstno nadlogo. Proti koncu jeseni si je nad njihovimi glavami v dunajski mestni hiši zimsko pribežališče našla številčna kolonija netopirjev, ki se je tam kaj hitro udomačila, poroča avstrijski Kronenzeitung.

Uslužbenci so na letečo zalego postali pozorni šele v zadnjih tednih, ko se je po hodnikih občasno zaslišal zvok prhutanja. Kaplja čez rob je bila ponedeljkova drama, ko je eden od krvosesov med svojim rednim obhodom zajadral med glave vreščečih uradnikov. Niso več odlašali, obrnili so se na lokalni oddelek za varstvo okolja MA 22, ti pa so na kraj zločina poslali svoje strokovnjake. Čakal jih je pravi šok, saj so po podrobnejšem pregledu prostora nad visečim stropom naleteli na okoli stoglavo kolonijo netopirjev.

Reševalna akcija je trajala cela dva dneva, netopirje pa so najprej s pomočjo dvigala enega po enega odstranili, nato pa so zanje poskrbeli veterinarji. Do pomladi bodo prezimili na dunajski veterinarski fakulteti, po zasluženem zimskem spancu pa jih bodo spustili nazaj v »divjino«.