Nemirno Kosovo

Bivši agent atentat povezuje s Putinom: To je Balkan, nihče ne pričakuje resnice v uradni verziji

T.L.
19. 1. 2018, 09.50
Posodobljeno: 19. 1. 2018, 10.21
Deli članek:

Je usoda Balkana v rokah ruskega predsednika Putina? Schindler trdi, da bo odziv Moskve na atentat Ivanovića ključen za prihodnost regije.

Profimedia
Umorjenega politika so pokopali v četrtek v Beogradu.

Morilcev vodje kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića najverjetneje ne bodo nikoli odkrili, zaključki uradne preiskave najverjetneje ne bodo zelo resnični, možna pa je tudi povezanost atentatorjev z režimom Vladimirja Putina, trditve varnostnega strokovnjaka in nekdanjega agenta NSA Johna Schindlerja za newyorški Observer povzemajo srbski mediji.

Izkušeni obveščevalec, ki že leta spremlja dogajanje na Balkanu, poudarja, da so se s smrtjo Ivanovića končali poskusi umirjanja odnosov med Srbijo in Kosovom, kar sklepa tudi na podlagi informacij, da se je po objavi novice o atentatu na politika srbska delegacija umaknila z načrtovanih pogovorov v Bruslju.

Profimedia
Na pogrebu se je zbralo veliko ljudi.

Ivanović je imel po oceni Schindlerja veliko nasprotnikov: pravi, da so ga sovražili Albanci zaradi domnevne vpletenosti v vojne zločine leta iz leta 1999 (bil je obsojen za poboje civilistov, po pritožbi pa se je sojenje začelo znova), na drugi strani pa ga niso marali srbski nacionalisti, ki niso sprejemali njegove pripravljenosti, da bi se pogovarjal s Prištino glede statusa Kosova.

Ivanović je sprejel politično realnost: da je Kosovo za vedno odšlo svojo pot, medtem ko se veliko ljudi v političnih strukturah Beograda s tem še ni soočilo. Poročali smo, da mu je v zadnjih letih s smrtjo grozilo več Srbov kot Albancev. Za kogarkoli, ki je želel uničiti upanje, da bi se odnosi med Beogradom in Prištino normalizirali, je bil Ivanović idealna tarča, trdi Schindler.

Ob tem pa omenja tudi močan ruski vpliv na Balkanu in podporo Kremlja kosovskim Srbom. V luči srbskega poskusa po političnem prevratu v Črni gori, Schindler verjame, da bi Evropo in Balkan moralo skrbeti zaradi možnosti, da za atentatom na Ivanovića stoji Putin. "Zdaj vsa regija čaka na odgovor, kdo je ubil Oliverja Ivanovića in zakaj. To je Balkan, zato nihče ne pričakuje hitre pravice ali resnico v uradni verziji dogodkov. Gotovo pa je, da bodo teorije zarote zajele vse možne smeri. To je še slabše in upanje za umiritev odnosov med Beogradom in Prištino je umrlo skupaj z Ivanovićem, in to na način, ki je zelo predvidljiv v Jugovzhodni Evropi. Kako se bo Moskva zdaj odzvala na ta zločin, bi lahko odločilo usodo te regije," je še prepričan Schindler.