Oliver Ivanović

Na Kosovu ubit vodilni politik kosovskih Srbov

J.P./STA
16. 1. 2018, 13.28
Posodobljeno: 16. 1. 2018, 13.34
Deli članek:

Neznani napadalci so danes zjutraj v Kosovski Mitrovici streljali na vodjo civilne iniciative Srbija, demokracija, pravica Oliverja Ivanovića, ki je podlegel ranam. Napadalci so streljali nanj, ko je bil na poti v prostore stranke.

STA
Rodil se je 1. aprila 1953 v družini črnogorskega porekla v vasi blizu Dečanov.

Oliverja Ivanovića, ki je ga je zadelo pet strelov, so sicer prepeljali v bolnišnico, a ga niso uspeli oživiti, je za srbski časnik Blic pojasnil njegov odvetnik Nebojša Vlajić.

Kosovska policija je le sporočila, da so Ivanovića prepeljali v bolnišnico in da zaenkrat nimajo več informacij o napadu, saj še preiskujejo primer.

Srbski predsednik Vučić je za danes sklical nujno sejo sveta za nacionalno varnost.

Obsojajo umor

EU ostro obsoja umor ter vse strani poziva k mirnosti in zadržanosti, tako da bodo lahko stekli vsi postopki vladavine prava in pravosodja. Od kosovskih oblasti pričakuje, da si bodo z vsemi močmi in brez odlašanja prizadevale, da poiščejo storilce in jih privedejo pred sodišče.

Visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini je po umoru Ivanovića po telefonu govorila s predsednikoma Srbije in Kosova, Aleksandrom Vučićem in Hashimom Thacijem, so sporočili iz njene tiskovne službe.

STA
Bil je eden redkih politikov kosovskih Srbov, ki je govoril albansko in ki je bil javno kritičen do politike Beograda do Kosova. Neodvisnosti Kosova ni priznaval.

Mogherinijeva je v telefonskih pogovorih ostro obsodila umor, izrazila sožalje Ivanovićevi družini in prijateljem ter izpostavila pričakovanje, da bodo kosovske oblasti brez odlašanja poiskale storilce in jih privedle pred sodišče, pri čemer jim bo pomagala misija Eulex.

Zaradi umora je preložen dialog Beograda in Prištine pod okriljem EU, ki je bil po več kot enem letu premora načrtovan danes v Bruslju na tehnični ravni. Nov datum srečanja srbskih in kosovskih pogajalcev za zdaj ni določen.

Ključni sogovornik

Ivanovića je leta 2016 sodni svet misije Eulex obsodil na devet let zapora zaradi vojnih zločinov nad albanskim prebivalstvom leta 1999. Spoznali so ga za krivega spodbujanja pobojev civilistov, ki so jih srbske paravojaške sile aprila 1999 zajele v Kosovski Mitrovici. V priporu je preživel dve leti, aprila lani pa so ga izpustili.

Tarča napadov je bil že večkrat. Julija lani so neznanci zažgali njegov avtomobil v Mitrovici. Napad je pripisal političnim razlogom. Leta 2005 pa je bila pod njegov službeni avtomobil podtaknjena bomba.

Nekdanji srbski državni sekretar za Kosovo Ivanović je bil sicer prvi kosovski Srb, proti kateremu je na sodišču Eulexa potekal proces zaradi suma vojnih zločinov nad albanskim prebivalstvom.

Po koncu vojne na Kosovu je bil Ivanović ključni sogovornik zveze Nato, Združenih narodov in EU ter je veljal za zagovornika dialoga med Srbi in Albanci na Kosovu.