Po katastrofalnem sojenju

Pritožba zavrnjena, Slovenija razmišlja o odhodu

T.L./STA
16. 1. 2018, 11.20
Posodobljeno: 16. 1. 2018, 12.39
Deli članek:

Slovenska moška rokometna reprezentanca se je v ponedeljek pritožila na razplet druge tekme na evropskem prvenstvu z Nemčijo, ki se je v okviru drugega kroga skupine C v Zagrebu končala z neodločenim izidom 25:25.

Martin Metelko

Slovenska rokometna reprezentance zaradi spornih sodniških odločitev na prvi in drugi tekmi evropskega prvenstva v Zagrebu razmišlja o tem, da zapusti EP. Končno odločitev bo sprejelo predsedstvo Rokometne zveze Slovenije na čelu s predsednikom Franjem Bobincem, so povedali njeni predstavniki na novinarski konferenci v Zagrebu.

"Takoj po ponedeljkovi tekmi z Nemčijo, ko sem tudi napovedal pritožbo, sem dejal, da so vsi dogodki šli čez mejo normalnega in zdravega okusu. Zavoljo tega vodstvo RZS resno razmišlja, da zapusti evropsko prvenstvo. Zavedamo se vseh posledic te odločitve, ki bi jih predvsem čutili naši mlajši rokometni rodovi, a določene zadeve je potrebno spremeniti. Doslej smo bili vedno tiho in mirni ter brez komentarjev, zadeve smo skušali reševati na miren in normalen način, vsi dogodki v Zagrebu pa so šli čez vsako mejo," je na današnji novinarski konferenci pred sredino tekmo s Črno goro dejal generalni sekretar RZS Goran Cvijić.

Odločitev o morebitnem, a malo verjetnem odhodu slovenskih rokometašev z EP, ki so sporočili, da bodo podprli vsakršno odločitev vodstva zveze, bo tekom današnjega dne na dopisni seji sprejelo predsedstvo RZS. Večina njenih predstavnikov je bilo v teh dneh v hrvaški prestolnici in sodelovalo na poslovno-športni konferenci Slovensko središče - I Feel Slovenija.

"Rokometna zveza Slovenije je takoj po ponedeljkovi tekmi vložila protest na odločitev sodnikov na tekmi z Nemčijo in ga danes do devete ure, kar je v skladu s pravili Evropske rokometne zveze, argumentirala z dvema točkama. Prva je kršitev rokometnih pravil, saj je napačno sankcionirala Blaža Blagotinška ter posledično dosodila sedemmetrovko, kar je povsem v neskladju z obstoječimi pravili. V pravilu je navedeno, da bi za tovrstno početje igralec moral prejeti dvominutno kazen, začetni met pa naj bi se ponovil na sredini igrišča. Disciplinska komisija EHF mora do 12. ure odgovoriti na našo pritožbo, nato pa imamo mi do 20. ure zvečer čas, da se na njeno odločitev vnovič pritožimo, če bo to potrebno," je dejal direktor reprezentance Uroš Mohorič.

Slovenska moška rokometna reprezentanca se je v ponedeljek pritožila na razplet druge tekme na evropskem prvenstvu z Nemčijo, ki se je v okviru drugega kroga skupine C v Zagrebu končala z neodločenim izidom 25:25 (15:10). Odločitev EHF je na prvi stopnji že znana: kot so poročali kolegi iz redakcije športnega dnevnika Ekipa, je pritožbena komisija evropske rokometne zveze slovensko pritožbo zavrnila

Šest sekund pred koncem dvoboja je Slovenija po golu Blaža Janca povedla s 25:24. Litovski sodniški par Gatelis-Mazeika je nato v sami končnici tekme po protestu nemške klopi uveljavil novo rokometno pravilo in po ogledu videoposnetka Blažu Blagotinšku, ki naj bi bil v trenutku zadnjega nemškega napada manj kot tri metre oddaljen od sredine igrišča, pokazala rdeči karton, Nemčiji pa dosodila sedemmetrovko. To je uspešno izkoristil Tobias Reichmann za končnih 25:25.