Napeto na Kosovu

Nadzorne kamere ujele trenutek umora srbskega politika

G.G.
17. 1. 2018, 09.10
Posodobljeno: 17. 1. 2018, 12.42
Deli članek:

Po umoru zmernega politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića je na Kosovu napeto. Policija išče morilca oziroma morilce.

Profimedia

STA
Rodil se je 1. aprila 1953 v družini črnogorskega porekla v vasi blizu Dečanov.

Ivanović je bil včeraj zjutraj, kot vsak dan, na poti v službo v prostore civilne iniciative Srbija, demokracija, pravica v Kosovski Mitrovici. Na ulici so ga pričakali atentatorji. Zadelo ga je pet strelov. Umrl je na poti v bolnišnico.

Po poročanju Blica sta v igri dve teoriji. Po prvi so napadalci streljali nanj s precejšnje razdalje. Ko je Ivanović padel, so se mu približali in ga ustrelili še dvakrat. Napadalci so potem skočili v avto in j pobegnili.

Po drugi varianti so vodjo kosovskih Srbov napadalci pričakali v avtu in najprej iz avta tudi streljali. Napadalci so nekaj kilometrov od kraja zločina zažgali avto (opel astra) in zamenjali vozilo.

Vodja urada srbske vlade za Kosovo Marko Đurić je sporočil, da Srbija ne bo sodelovala v nadaljevanju dialoga o normalizaciji odnosov s Prištino, dokler od Kosova ne bo prejela odgovorov o torkovem umoru. Priština pa je zavrnila, da bi Beograd sodeloval v preiskavi umora.

Podrobnosti bodo pomagali odkriti posnetki varnostnih kamer, ki so po pisanju Blica najverjetneje ujele trenutke likvidacije.

V nočnih urah se je na facebooku oglasila soproga umorjenega Milena Bogdan. “Streljali so v moje srce, ljubezen, veselje. Streljali so v Bogdanovega očeta. V svobodo, Srbijo!” je med drugim zapisala žena pokojnega.

Ivanović je bil eden redkih politikov kosovskih Srbov, ki je govoril albansko in ki je bil javno kritičen do politike Beograda do Kosova. Neodvisnosti Kosova sicer ni priznaval, veljal pa je za zagovornika dialoga med Srbi in Albanci na Kosovu.