Domov ali ne?

Dan D: Slovenci gredo do konca, to obljubljajo vsi

T.L./STA
17. 1. 2018, 09.15
Posodobljeno: 17. 1. 2018, 09.25
Deli članek:

RZS je vložila tudi drugo, razširjeno pritožbo v povezavi s sodniškim sojenjem na ponedeljkovi tekmi proti Nemčiji.

Martin Metelko / M24.si

Zgodba s ponedeljkovim sodniškim sojenjem na rokometni tekmi med Slovenijo in Hrvaško v Zagrebu še zdaleč ni zaključena. Rokometna zveza Slovenije je po prvi zavrnitvi disciplinske komisije Evropske rokometne zveze (EHF) včeraj zvečer vložila drugo, obsežnejšo pritožbo, v zraku visi tudi protestni odhod slovenske reprezentance iz prvenstva, po poročanju STA pa je napovedana tudi civilna tožba proti EHF in prijava na Mednarodno arbitražno razsodišče (CAS).

Martin Metelko / M24.si

Predsedstvo RZS bo o morebitnem predčasnem odhodu Slovenije razpravljalo na današnji izredni seji ob 15. uri v Zagrebu. Seja bo sicer zaprta za javnost, po njej pa bodo v RZS pripravila novinarsko konferenco.

Ne glede na dogajanje pa so včeraj v naši reprezentanci našli tudi nekaj časa za praznovanje: rojstni dan je namreč praznoval fizioterapevt Slavko Brezovnik, ki si je zaželel zmago na današnji tekmi proti Črni gori. 

Stališče selektorja Vujovića pa je jasno: če bi odločal on, bi fante odpeljal domov, saj mu je dovolj cirkusa, ki ni povezan s športom in je prepričan, da je na eni točki treba reči "dovolj". 

Kako pa vse skupaj doživljajo fantje? Skušajo čim manj razmišljati o ponedeljkovem dogajanju na igrišču in ob njem ter se  - ne glede na to, da končna odločitev o tem, ali na EP ostanejo ali ne še ni znana - ukvarjati s tekmo proti Črni gori, ki je napovedana za danes ob 20.30 uri. Gre za odločilno tekmo, za biti ali ne biti za slovensko reprezentanco. 

"Igralci nimamo časa razmišljati o minulih dogodkih. Za nas bo dvoboj s Črno goro 'dan D' na letošnjem evropskem prvenstvu na Hrvaškem, na njej enostavno moramo zmagati na lep ali grd način. Pomembno je, da Slovenci v teh težkih trenutkih pokažemo, da znamo držati skupaj. Čas leti in škoda se je ozirati nazaj, v življenju še nisem videl, da bi kdo spremenil končni izid. Vsak od nas mora narediti vse, da v sredo premagamo Črno goro," je po poročanju STA pred zadnjo tekmo v skupinskem delu evropskega prvenstva dejal slovenski organizator igre Miha Zarabec, ki je na začetku lanske sezone okrepil vrste nemškega rokometnega velikana iz Kiela.

"S strani igralcev ima zveza našo podporo. Mi se trudimo in dajemo vse od sebe, to bomo delali tudi v prihodnje. Na dogodke izven igrišča nimamo vpliva, zavoljo čudnih odločitvah na minulih dveh tekmah pa se je zelo težko zbrati in usmeriti misli na naslednjo tekmo s Črno goro," je dodal slovenski kapetan Vid Kavtičnik.

"Tako kot proti Nemcem moramo tudi proti Črnogorcem začeti agresivno v obrambi," o sredini tekmi po poročanju MMC dejal slovenski rokometni reprezentant Borut Mačkovšek, ki se ne želi obremenjevati s stvarmi, na katere ne more vplivati. Blaž Blagotinšek pa je dejal: "Čaka nas najpomembnejša tekma na evropskem prvenstvu. Vemo, da ne bo lahka. Črna gora se je z Makedonijo enakovredno kosala do 50. minute. Imajo dobre posameznike, so dober tim, ampak mislim, da s tako obrambo, igro, željo in motivacijo, kot smo jo prikazali proti Nemcem, jo bomo premagali. Verjamem v nas, v fante. Z dogajanjem zunaj igrišča naj se ukvarjajo drugi, mi se s tem ne obremenjujemo. Mi smo tukaj, da igramo rokomet, da se borimo za Slovenijo. Dal bom vse, da pridemo naprej in da pokažemo čim boljše igro tudi v nadaljevanju".

Če je včerajšnji dopoldanski trening zaradi vsega dogajanja odpadel, pa so se zvečer fantje že vrnili v dvorano in se pripravljali na današnji odločilni spopad. Za uvrstitev v nadaljevanje tekmovanja potrebujejo vsaj neodločen izid.

RZS razširila vsebino pritožbe

Zvečer vložena pritožba RZS je razširjena in se ne nanaša le na zadnjo sekundo tekme, je za Odmeve povedal generalni sekretar slovenske zveze Goran Cvijić. Zadnja sekunda tekme je sicer osnova pritožbe, ki pa vključuje med drugim prekršek in izključitev Kavtičnika, nad Jancem nedosojen prekršek ob njegovem golu, do tega, da so podoben način pred našim golom storili Nemci in niso bili kaznovani.

Dodal je, da v prvi vrsti želijo zaščititi integriteto rokometa. "Enkrat je dovolj, treba je počistiti Avgijev hlev. Ali je v evropskem rokometu dovolj nezadovoljstva? Med klubi ga je kar precej. Sami ne bomo dosegli ničesar. Prepričan sem, da se je sposobna oblikovati koalicija, ki bo zahtevala spremembe v dobrobit športa. Prišel bo čas, ko bo treba reči bobu bob in nekaj spremeniti, da se bo ta šport razvijal še naprej."

Cvijić napoveduje, da bodo šli do konca, na arbitražnem sodišču bi odločitev dočakali sicer šele februarja, vendar je Cvijić prepričan, da je vredno tudi počakati. 

Kaj bi za slovenski rokomet prinesel protestni odhod z evropskega prvenstva, ni povsem jasno, saj sankcije za takšne primere niso predpisane in bi se slovenski rokomet znašel prepuščen volji "velike" zveze. 

Martin Metelko / M24.si