Opustošenje v Zahodni Evropi

VIDEO: Uničujoča Friederike: najmanj 12 mrtvih, prevrnjenih 66 tovornjakov, pobegnil volk ...

S.R.
19. 1. 2018, 08.45
Posodobljeno: 19. 1. 2018, 09.31
Deli članek:

Smrtonosen orkan, ki so mu v Nemčiji nadeli ime Friederike, je udaril z vso silo.

Twitter/SevereWeatherEU
Trenutki do katastrofe na Nizozemskem.

Zaradi divjanja orkana Friederike je v štirih zahodnoevropskih državah umrlo najmanj dvanajst ljudi, močno pa je ohromil tudi večino prometnih povezav, saj so oblasti zaprle številne oblike javnega prometa. Najhuje je bilo v delih Nemčije, Nizozemske in Belgije.

V Nemčiji je umrlo osem oseb, vključno z dvema voznikoma tovornjaka in dvema gasilcema, ki sta se smrtno poškodovala med delom. Veter, ki je dosegal hitrosti tudi do 203 kilometre na uro, je velike težave povzročil skoraj milijonu ljudi. Orkan je popolnoma ohromil nemški železniški sistem, ki naj bi v celoti znova začel delovati danes tekom dneva. Oblasti so zaprle tudi nekatera letališča, medtem ko so morali v Severnem Porenju – Vestfalija zaradi naraščanja gladine reke Ren zapreti nekatere ceste in mostove. Približno 100.000 ljudi je ostalo brez elektrike, v številnih šolah pa je bil odpovedan pouk.

Profimedia
Menden v Nemčiji.

Nizozemska se je soočala s popolnim prometnim kaosom, kjer je po poročanju prometnih služb močan veter prevrnil več kot 66 tovornih vozil. Oblasti so začasno odpovedale vse lete na letališču v Amsterdamu, kjer so sunki vetra dosegali hitrosti do 140 kilometrov na uro. O smrtni žrtvi poročajo iz mesta Olst, kjer se je na moškega podrlo drevo, še ena oseba pa je umrla v bližini nizozemske meje z Nemčijo, kjer je drevo padlo na vozilo in pod seboj pokopalo voznika.

Orkan je pustošil tudi v Belgiji, kjer se je na voznico med vožnjo skozi gozd južno od Bruslja podrlo drevo, poškodbe so bile prehude. Zaradi letečih predmetov pa so bile v Antwerpnu poškodovane štiri osebe. V Združenem kraljestvu v upravni enoti West Berkshire, ki leži približno 73 kilometrov zahodno od Londona, se je zaradi močnih sunkov vetra porušila ograja zavetišča za živali, iz katerega je pobegnil volk, ki pa so ga po nekaj urah ujeli in ga nepoškodovanega vrnili na varno.

Profimedia
Iserlohn v Nemčiji.

Neurje je zajelo tudi več delov Italije, kjer je povzročilo gmotno škodo in zahtevalo smrtno žrtev. Na jugu Italije v mestu Crotoneje umrl moški, ki je z bratom splezal na streho hiše, da bi preveril škodo zaradi neurja. Močan sunek vetra ga je odpihnil s strehe, poroča STA.

Iz nemške vremenske službe sporočajo, da je Friederike najhujši orkan po Kyrillu, ki je v državi pustošil leta 2007. Orkan se premika proti vzhodu in je že dosegel Poljsko, vendar je med tem močno oslabel.