Džihadist

Ubit 'Goebbels Islamske države'

J.P.
19. 1. 2018, 10.15
Posodobljeno: 19. 1. 2018, 10.22
Deli članek:

Iz vrst nemških obveščevalnih agencij prihaja vest, da je v džihadista spreobrnjeni raper ta teden umrl v Siriji.

Youtube
Denis Cuspert

Da je umrl, je Pentagon poročal že pred tremi leti. Kot se je izkazalo, so njihove informacije bile napačne. Zdaj pa je potrjeno: Deso Dogg – pravo ime Denis Cuspert – je v sredo v sirskem mestu Deiz ez-Zor umrl v zračnem napadu.

Skrbel za propagando

Nemec se je Islamski državi pridružil leta 2014. Skrbel je za njeno propagando zaradi česar ga je nemška vlada razglasila za eno osrednjih figur te teroristične združbe. Ker mu je jezik tekel kot namazan, primerjava z Josephom Goebbelsom ni izostala. Berlinčan naj bi v boj zvabil na stotine mladih Nemcev.

Spreobrnitev

Cuspert se je 18. oktobra 1975 v Berlinu rodil mami Nemki in očetu iz Gane. Ta je družino kmalu po njegovem rojstvu zapustil. Njegov očim je bil ameriški vojak, a se nista razumela – od tod sovraštvo do Združenih držav Amerike. Kot mladenič je svoje mesto našel v tolpah, zaradi česar je pet let preživel v popravnem domu, nekajkrat pa se je tudi znašel v mladoletniškem zaporu. Kot raper je bil deležen le skromnega uspeha, saj si je življenje oteževal z nasiljem in zločinom. Leta 2005 je doživel živčni zlom, čemur je sledilo versko prebujenje. Novembra tistega leta je naznanil, da je njegove glasbene kariere konec in da se po novem imenuje Abou Maleeq. Že takrat ni zanikal, da upa na zmago mudžahedinov v Afganistanu, Iraku, Čečeniji in Somaliji, Berlin pa je označil za »metropolo nevernikov«. Istega leta je izdal zgoščenko, na kateri hvali dosežke Osame bin Ladna. Takrat je pritegnil pozornost nemških oblasti, ki so junija 2012 v Berlinu v domovanju radikalnega islamista našle samomorilski jopič, ki ga je pripravil on. Doletela ga je globa v višini 1.600 evrov, potem ko so v njegovem domu odkrili orožje in strelivo. Istega leta je pobegnil v Egipt in od tam v Sirijo.

Leta 2014 se je poročil s prevajalko FBI Danielo Greene – ta ga je takrat opozorila, da je predmet preiskave, svojim nadrejenim pa lagala.