Prazniki

Venezuela pred božičem izpustila 80 zapornikov

STA/B.K.
24. 12. 2017, 12.25
Posodobljeno: 24. 12. 2017, 12.27
Deli članek:

Venezuelske oblasti so danes v luči novih protestov zoper socialistično vlado predsednika Nicolasa Madure izpustile 80 zapornikov. Gre za potezo dobre volje ob koncu leta, polnega političnih trenj med oblastjo in opozicijo. Zaradi napetih odnosov z Brazilijo in Kanado so venezuelske oblasti medtem sicer odslovile dva tuja diplomata.

Reuters
Predsednik Venezuele Nicolas Maduro.

Predsednica ustavodajne skupščine Delcy Rodriguez je ob izpustitvi zapornikov dejala, da je božič čas sprave. Med izpuščenimi je bilo tudi veliko policistov iz administrativne enote Chacao v prestolnici Caracas, ki velja za oporišče opozicije.

Usoda priprtih je bila predmet pogajanj med sprtima stranema na zadnjem srečanju v Dominikanski republiki. V začetku tedna je opozicija Madura pozvala, naj v znak dobre volje izpusti politične zapornike, katerih naj bi bilo skupaj 268. K izpustitvi zapornikov je pozvala tudi južnoameriška gospodarska skupnost Mercosur.

Venezuelska vlada medtem vztraja, da priprti niso politični zaporniki, temveč so v zaporu zaradi nasilja, zarote in izdaje. Naslednje srečanje med sprtima stranema naj bi potekalo 11. in 12. januarja.

Venezuelska ustavodajna skupščina je medtem danes brazilskega veleposlanika Ruya Pereiro in kanadskega odpravnika poslov Craiba Kowalika označila za nezaželeni osebi. Obe državi sta venezuelskega predsednika Madura večkrat obtožili kršenja človekovih pravic.

Venezuela ima sicer poleg Brazilije in Kanada zelo napete odnose tudi s Kolumbijo, Perujem in ZDA, katerih predsednik Donald Trump je državo označil za "socialistično diktaturo".