"Lažen občutek varnosti"

Papež Frančišek proti jedrskemu orožju

J.P./STA
10. 11. 2017, 14.06
Posodobljeno: 10. 11. 2017, 14.07
Deli članek:

Jedrsko orožje lahko daje narodom zgolj "lažen občutek varnosti". Posedovanje jedrskega orožja gre najostreje obsoditi, je danes na konferenci o jedrski razorožitvi v Vatikanu poudaril papež Frančišek.

Reuters
"Če upoštevamo tveganje, da lahko do detonacije pride po nesreči, je treba najostreje obsoditi tako grožnjo uporabe jedrskega orožja kot tudi njegovo posedovanje."

"Mednarodni odnosi ne smejo biti talec vojaške sile, obojestranskega poniževanja in razkazovanja nakopičenega orožja. Orožje za množično uničevanje, še posebej jedrsko orožje, vzbuja zgolj lažen občutek varnosti," je dejal sveti oče.

"Če upoštevamo tveganje, da lahko do detonacije pride po nesreči, je treba najostreje obsoditi tako grožnjo uporabe jedrskega orožja kot tudi njegovo posedovanje," je še dejal papež Frančišek. A obeti za jedrsko razorožitev so po papeževih besedah "vedno bolj oddaljeni".

Kljub splošno mrkemu tonu svojega nagovora pa je papež dejal še, da ga opogumlja nedavna odločitev ZN, da se uporaba jedrskega orožja pravno prepove, tudi v primeru vojne.

Dvodnevne konference o jedrski razorožitvi v Vatikanu se udeležujejo vodilni predstavniki Združenih narodov, zveze Nato, Rusije, ZDA, Južne Koreje, Irana, nekateri Nobelovi nagrajenci za mir kot tudi tisti, ki so preživeli eksplozijo jedrske bombe, ki so jo ob koncu druge svetovne vojne nad japonski Nagasaki odvrgle ZDA.