Zanimivosti

Ideja za izlet: Odkrijte lepote vinogradov in okusite bučno olje

K.M.
10. 11. 2017, 15.00
Posodobljeno: 13. 11. 2017, 10.33
Deli članek:

Če svoje izlete radi združite z dobro hrano in pijačo domačega porekla, imamo nekaj idej, kam vas lahko zanese že ta konec tedna.

FOTO: Maja Fister
Pogled na vinograde.

Slovenija je polna slikovitih kotičkov, kjer ne manjka gostoljubnih domačinov in dišečih dobrot, ki vam jih postavijo na mizo. Če se boste namenili v vinorodne gorice Jeruzalema in Svetinj, obiščite Taverno s prleško kulinariko in vinsko posestvo Vino Kupljen Jeruzalem – Svetinje.

To je družinska vinska klet Sama Kupljena, ki skupaj z ženo Lidijo nadaljuje in nadgrajuje vinsko tradicijo, ki jo je pričel njegov pokojni oče Jože Kupljen, pionir slovenskega zasebnega vinogradništva. Kupljeni so bili prvi, ki so po prepovedi pridelave rdečih vin na Štajerskem po 2. svetovni vojni, v 70-tih letih pričeli s pridelavo Modrega burgundca, bili pa so tudi prvi Štajerci s svojim Merlotom, katerega prvi letnik na trgu je že prejel Decanterjevo medaljo. Ob Taverni oddajajo tudi devet sob, kjer lahko podaljšate svoj hedonističen oddih.

FOTO: Maja Fister
Samo in Lidija Kupljen

FOTO: Maja Fister
Vinogradništvo Kupljen.

Poleg taverne pa je prepoznavno tudi njihovo posestvo z rumenim gradičem Mon Royal, ki vas čaka, ko nekaj kilometrov za Ormožem zavijete na vinsko cesto Jeruzalema oziroma Svetinj. Nahaja se torej v osrčju Prlekije, sredi Jeruzalemsko-Svetinjskih goric, ki že stoletja slovijo po kakovostnih vinih in prestižnih vinogradniških legah, najprimernejših za pridelavo vrhunskih vin.

FOTO: Maja Fister
Kupljen.

FOTO: Maja Fister
Posladek v Taverni.

Od vina do bučnega olja

Svoj izlet po severovzhodu Slovenije lahko podaljšate do Oljarne Kocbek, kjer lahko pridelavo bučnega olja preverite iz prve roke. Najdete jo v Ščavniški dolini, ob glavni cesti, ki pelje v smeri Sveti Jurij ob Ščavnici – Ptuj.

FOTO: Maja Fister
Goraz Kocbek.

Zgodba Oljarne Kocbek se je začela leta 1929, ko je Alojz Kocbek z ženo Antonijo kupil posestvo, se začel ukvarjati z mlinarstvom in kasneje še z oljarstvom. Znanje sta prenašala na svojega sina Antona, ta pa na svojega sina Gorazda, tretjo generacijo, ki še danes nadaljuje družinsko tradicijo in ohranja dobro ime in kakovost. Tu danes s hladnim ali toplim stiskanjem nastaja bučno olje, kako to počnejo, pa lahko vidite sami, saj se lahko sprehodite po omamno dišeči proizvodnji zelenega zlata, kot mu radi rečejo pri Kocbeku.

FOTO: Maja Fister
Kocbek.

FOTO: Maja Fister
Kocbek.

FOTO: Maja Fister
Kocbek.

Pri njih poleg olj najdete tudi čokolade z bučnimi semeni, v sodelovanju s Kodilo delajo salame z bučnimi semeni, v centru Pachamama nastaja rastlinsko milo z bučnim in sončničnim oljem, s podjetjem Stork so ustvarili sladoled z bučnim oljem, v prav tem olju se kopa tudi Luštov paradižnik, imajo pa tudi piškote in testenine, ki se družijo z bučami. Naj bodo izleti gurmanski!