Medicinski čudež

VIDEO: Čudežna deklica, rekorderka med prezgodaj rojenimi, cveti od zdravja

S.R.
10. 11. 2017, 11.52
Posodobljeno: 10. 11. 2017, 12.11
Deli članek:

Dojenčica, ki velja za »rekorderko med prezgodnje rojenimi otroki,« saj se je rodila po komaj 21 tednih »bivanja« v maternici, tri leta po rojstvu cveti od zdravja.

Courtney Stensrud
Materin poročni prstan nosi kot zapestnico.

Zdravniki so v znanstveni reviji Pediatrics postregli z neverjetnim primerom prezgodaj rojene deklice, za katero so vsi pričakovali, da bo umrla. Deklica je kljub vsem tegobam razvila normalne gibalne in kognitivne sposobnosti ter zdaj uživa življenje zdrave triletnice.

Za prezgodaj rojene se sicer štejejo otroci, rojeni pred 37. tednom nosečnosti. Glede na študijo iz leta 2003 prvi rojstni dan dočaka le 4,5 odstotka otrok, rojenih v 23. tednu nosečnosti, medtem ko se odsvetuje oživljanje otrok, rojenih pred 22. tednom nosečnosti.

Proti vsem pričakovanjem

Prezgodnje rojstvo je bilo sicer posledica bakterijske okužbe z imenom horioamnionitis, zaradi katere so materi prezgodaj popustile fetalne membrane.

Majhno detece se je v 21. tednu nosečnosti rodilo v otroški bolnišnici v ameriški zvezni državi San Antonio. Čeprav je zdravnik Kaashif Ahmad mamico Courtney Stensrud opozoril na vsa tveganja in na majhne možnosti preživetja, se je ta vseeno odločila, da naj poskusijo. 

»Ko me je mati prosila, naj naredimo vse za njeno hčerko, čeprav ni imela nobenega razloga, da bi verjela v njeno preživetje, sem se preprosto odločil za oživljanje,« je Ahmad dejal za CNN.

»Položili smo jo pod grelnik, poslušali in nato zaslišali bitje srca, čeprav ga niti nismo pričakovali. V njen sapnik smo nemudoma vstavili dihalno cevko, začeli dovajati kisik, njen srčni utrip pa se je resnično hitro okrepil. Barva njene kože se je zelo počasi z modre začela spreminjati v roza, nato pa se je deklica dejansko začela tudi premikati, po nekaj minutah pa začela še dihati,« je opisal.

26 centimetrov in 410 gramov

Ob rojstvu je v dolžino merila zgolj 26 centimetrov, tehtala pa pičlih 410 gramov. Na fotografiji materin poročni prstan denimo nosi kot zapestnico. Zdravniki so jo morali intubirati, na medicinski ventilator pa je morala biti priključena kar 56 dni, zaradi česar so jo morali hraniti enteralno. Materino mleko so ji tako po cevki dovajali neposredno v želodec. Straši so jo lahko domov odnesli šele štiri mesece po rojstvu.

Glede na Bayleyjevo lestvico, ki se uporablja za ocenjevanje kognitivnega razvoja otrok, je deklica tri leta po rojstvu povsem običajen otrok. Mati, ki jo imenuje »čudežna deklica,« želi z zgodbo ozaveščati druge mamice, ki se srečajo s prezgodnjih porodom, čeprav Ahmad opozarja, da bi morali biti zelo pazljivi pri posploševanju enega dobrega rezultata na širšo populacijo. »Obstaja možnost, da gre zgolj za poseben primer, ki ga ne gre pričakovati pri drugih novorojenčkih.«