Opustošenje

Otroci se rojevajo z deformacijami, pravijo. Kriva pa je oblast, ki javnosti ne obvešča o poskusih

J.P.
8. 11. 2017, 07.49
Posodobljeno: 8. 11. 2017, 07.54
Deli članek:

Po besedah prebežnikov se je posušilo 80 odstotkov dreves, podzemne vode naj bi presahnile.

Reuters
Nekateri viri poročajo, da naj bi oblasti prebivalcem omenjenega okrožja po najbolj nedavnem jedrskem poskusu prepovedale obiskovati bolnišnice v Pjongjangu.

Predel Severne Koreje, kjer izvajajo jedrske poskuse, naj bi se spremenil v puščo, v kateri se otroci rojevajo s prirojenimi napakami.

Niso opozorjeni

Prebežniki iz okrožja Kilju, v katerem se nahaja podzemni kompleks Punggye-ri, pravijo, da naj bi podleglo 80 odstotkov tamkajšnjih dreves in da naj bi presahnile podzemne vode, poročajo južnokorejski mediji, ki so zbrali pričevanja 21 prebežnikov. Ljudje, ki tam še živijo, pa naj bi se bali sevanja. »Sorodnik, ki živi tam, mi je povedal, da se v bolnišnicah rojevajo deformirani otroci,« naj bi dejal eden od njih. Drugi pa: »Po telefonu sem govoril z družinskimi člani, ki so ostali tam. Povedali so mi, da je podtalnica po šestem jedrskem poskusu presahnila.«

Reuters
Po šestem jedrskem poskusu naj bi podtalnica presahnila.

Po njihovih besedah prebivalci niso opozorjeni vnaprej. »V podzemne bunkerje so evakuirali le družinske člane vojakov. Običajne ljudi puščajo v temi,« prebežnike navajajo južnokorejski mediji.

Nekateri viri poročajo, da naj bi oblasti prebivalcem omenjenega okrožja po najbolj nedavnem jedrskem poskusu prepovedale obiskovati bolnišnice v Pjongjangu.

Uhajanje informacij

Oblasti menda uhajanje informacij preprečujejo z aretacijami ljudi, ki z območja odhajajo z vzorci prsti, vode ali listov. Aretirance naj bi deportirali v delovna taborišča.