Kolekcija jesen-zima

V enem tednu dvakrat okradli isto trgovino

Simon Rosc
8. 11. 2017, 07.00
Deli članek:

Dva termina, dve tatvini, a isti kraj, vse v roku dobrega tedna. Dolgoprstneži so lastnikom trgovine z oblačili povzročili veliko materialno škodo, kupca pa za kakšen kos oblačila.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Bila je noč s četrtka na petek, v zadnjem tednu oktobra. Nekoga so prsti sredi noči tako zelo srbeli, da si jih je očitno moral popraskati. Na nesrečo lastnikov je to storil v kranjskem nakupovalnem središču, v trgovini z oblačili znamke Toper. Škoda je gromozanska, glede na količino ukradenih oblačil je šlo za dobro organizirane posameznike.

Odtujili 600 kosov oblačil

Pogovarjali smo se z lastnico trgovine Saro Stepanjan, ki je za naš časopis povedala, za kakšne količine ukradenih oblačil pravzaprav gre. »Odtujili so 597 različnih kosov oblačil. Smučarskih jaken, hlač, softshellov in brezrokavnikov je bilo 135 kosov, kap, jopic, hlač in podobnih izdelkov pa so ukradli 462 kosov. Večinoma gre za izdelke iz nove kolekcije jesen-zima 2017/2018,« je dejala Stepanjanova.

Velika tatvina

S Policijske uprave Kranj so nam v zvezi z dogodkom sporočili, da je šlo za vlom v objekt, samo dejanje zlikovca pa je kvalificirano kot velika tatvina po 205. členu Kazenskega zakonika, ki se kaznuje z zaporom do pet let. Materialna škoda, ki jo je utrpela poslovalnica, je primerna količini ukradenih kosov oblačil. Kot so nam odgovorili s Toperja, so, če upoštevajo prodajne cene z davkom na dodano vrednost, oškodovani za okoli 70 tisoč evrov. Da je bila mera polna, pa se je v isti poslovalnici le dober teden pozneje zgodila še ena tatvina. Tokrat je bil zlikovec na delu v soboto, 4. novembra, popoldne. Prste je stegnil po oblačilu in ga odtujil. Policija je v tem primeru dejanje klasificirala kot tatvino po 204. členu Kazenskega zakonika, za katero je zagrožena kazen od enega do treh let zapora.

70.000 evrov materialne škode je zlikovec povzročil kranjski poslovalnici.

Potrebna večja varnost

Na PU Kranj so pojasnili, da postopki še potekajo, zato – tako pravi tudi Stepanjanova – ni znano, ali gre zgolj za naključje ali morda za povezana dogodka. A bodo v poslovalnici od zdaj pozornejši in so se tudi že bolje zavarovali. »Ker smo se ravno preselili v večje prostore, smo imeli v tem času zaščito pri vhodnih vratih z dodatno varnostno kovinsko ograjo. Zdaj imamo dodatno varovanje oblačil ter alarmno napravo, te dni pa nam bodo montirali videokamere,« so pojasnili in dodali, da so zaradi dogodkov čustveno zelo prizadeti. Prosijo za vsako informacijo o oblačilih, če bi se pojavila na črnem trgu. In kot so zapisali, za vsako informacijo, ki bi jih lahko pripeljala do storilcev, ponujajo nagrado.