Peter Jambrek

Kjer je velik denar, tam je tudi "visokošolski tajkun"

Nenad Glücks/Reporter
7. 11. 2017, 19.40
Deli članek:

Nekdanji ustavni sodnik Peter Jambrek je pred kratkim postal izključni lastnik Nove univerze, v okviru katere so (do zdaj) tri njegove fakultete. Razkrivamo sporno »izraelsko zadevo«.

Primož Lavre/Reporter
Peter Jambrek

Čeprav gre pri fakultetah za zasebne visokošolske zavode, imajo te koncesijo in za redni študij prejemajo davkoplačevalski denar. Jambrekove so do zdaj skupaj prejele kar 20,52 milijona evrov javnega denarja! Pojavljajo se očitki, da Jambrek del tega denarja, ki bi moral biti namenjen za izvajanje študija in razvoj fakultet, kanalizira v svoje že omenjeno podjetje. In to tako, da njegovo podjetje za fakultete izvaja razne projekte, čeprav so povsem nepotrebni za izvajanje študija in razvoj fakultet.

Milijoni prihodkov

Jambrekovo podjetje, ki je lastnik fakultet, je imelo v zadnjih šestih letih skupaj kar 2,12 milijona evrov prihodkov in 440.324 evrov čistega dobička.

Najprej Čeferin in Pogačnik, nato še Jerovšek

Ravno zato je prišlo do preloma med Jambrekom in nekdanjima manjšinskima solastnikoma Evropske pravne fakultete, Rokom Čeferinom in Miho Pogačnikom. Jambrek se je nedavno razšel tudi s Tonetom Jerovškom, nekdanjim ustavnim sodnikom, s katerim sta bila pred 17 leti soustanovitelja Fakultete za državne in evropske študije. Pred dvema mesecema je Jerovšek svoj delež prodal Jambreku, do takšnega razpleta pa je po besedah naših virov prišlo po nekajmesečnem sporu zaradi programa študija v Izraelu.

Primož Lavre
Kot smo izvedeli, je bila izraelska zadeva za Toneta Jerovška kaplja čez rob, po kateri se je razšel z Jambrekom.

Izraelska naveza kaplja čez rob

Damir Črnčec: »Jambrek je nedvomno največji slovenski visokošolski tajkun, ki je do tega statusa prišel na sporen način in z denarjem nas, davkoplačevalcev.«

V programu dela FDŠ za letošnje študijsko leto je bil predviden začetek doktorskega programa Mednarodne in diplomatske študije, ki bi se izvajal na izraelskem inštitutu GIMI, ki pa ni akreditiran kot visokošolski zavod. Nastal bi problem zakonitosti izvajanja programa in veljavnosti doktorskih disertacij. Poleg tega Izraelci na svoji spletni strani oglašujejo, da je šolnina za ta triletni doktorski študij kar 19 tisoč evrov in 7730 evrov lokalnih stroškov. Po besedah dobro obveščenih naj bi FDŠ od tega zneska prejela le 2700 evrov.

Peter Jambrek je postal izključni lastnik Nove univerze, za zdaj s tremi fakultetami, direktorica pa je žena Olga. Črnčec naj bi zoper FDŠ vložil tožbo na upravno sodišče ter na delovno in socialno sodišče. Med drugim odgovornim na FDŠ očita mobing.

Kot smo izvedeli, Tone Jerovšek kot predsednik upravnega odbora ni bil pripravljen nositi odgovornosti za morebitne nezakonitosti in pobrane šolnine. Po besedah naših virov je bila prav ta izraelska zadeva kaplja čez rob že tako slabih odnosov med Jambrekom in Jerovškom.

Razrešitev dekana Damirja Črnčeca

Ker je nekdanji dekan Črnčec hotel razčistiti zadeve glede (ne)zakonitosti študija v Izraelu, sta zakonca Jambrek že junija letos začela postopek za njegovo razrešitev, vendar se tedaj še polovični lastnik FDŠ Jerovšek s tem ni strinjal.

Primož Lavre
Ker je Damir Črnčec podvomil o zakonitosti njunega ravnanja, sta ga Jambrekova razrešila z mesta dekana FDŠ.

Po njegovem izstopu iz lastništva sta zakonca Jambrek videla prosto pot, da se znebita Črnčeca, toda to sta izpeljala nezakonito. Slednji zadeve podrobneje ne želi komentirati, pravi pa, da je na podlagi njegovih spoznanj v zadnjih mesecih Jambrek nedvomno največji slovenski visokošolski tajkun, ki je do tega statusa prišel na sporen način in z denarjem nas, davkoplačevalcev.

Arhiv Reporterja
Poleg večje družinske hiše na Bledu sta Jambrekova lastnika morske rezidence pri Opatiji.