Abu Bakr al Bagdadi

Kolovodja Islamske države naj bi pobegnil v rumenem taksiju

R.T.
7. 11. 2017, 10.23
Posodobljeno: 7. 11. 2017, 10.26
Deli članek:

Iz Iraka naj bi se pripeljal v Sirijo.

Profimedia
Preden je odšel, naj bi borce Islamske države v mestu Al-Qa’im pozval, naj se zoperstavijo iraškim četam.

Iraški mediji navajajo vire tamkajšnjih obveščevalnih služb, ki pravijo, da je vodja skrajne skupine Islamska država Abu Bakr al Bagdadi iz skrivanja v Rawi na severozahodu Iraka pobegnil v Sirijo, potem ko so iraške čete vstopile v mesto Al-Qa’im, ki je od iraško-sirske meje oddaljeno približno 80 kilometrov. Ustalil naj bi se v sirskem mestu Deir ez-Zor, potem ko naj bi tjakaj pribežal v rumenem taksiju, da ne bi pritegnil neželene pozornosti.

Preden je odšel, naj bi borce Islamske države v mestu Al-Qa’im pozval, naj se zoperstavijo iraškim četam, a naj bi ga ti po poročanju tamkajšnjih medijev pustili na cedilu in v svojih avtomobilih pobegnili v Sirijo.

Že večkrat mrtev

Rusko obrambno ministrstvo je sredi junija sporočilo, da je bil al Bagdadi verjetno ubit v napadu ruskih letal v Siriji konec maja. Pozneje so njegovo smrt potrdili še Sirski observatorij za človekove pravice in nekateri iraški mediji. Poveljnik ameriške vojske Stephen Townsend, ki načeluje koalicijskim silam v Iraku in Siriji, pa je septembra dejal, da je prepričan, da je al Bagdadi še živ. Za novinarje, zbrane v Pentagonu, je v Bagdadu povedal: »Če mislim, da je živ? Ja. Tudi na obveščevalnih kanalih obstajajo pokazatelji, da je temu tako.«