Smuka pred vrati

V hribih že povsem zimsko

G.G.
7. 11. 2017, 09.59
Posodobljeno: 7. 11. 2017, 11.44
Deli članek:

Po včerajšnjem sneženju v hribih in tudi v nižjih predelih alpskih dolin na Gorenjskem bodo danes občasno še padavine.

meteo.si
Zimske razmere na prelazu Pavličevo sedlo (1339 metrov nadmorske višine).

Meja sneženja bo večinoma med 800 in 1200 metri nadmorske višine, pravijo na Agenciji za okolje (Arso) in dodajajo, da bo na Primorskem vlekla zmerna do močna burja, ki bo popoldne slabela. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 9, na Primorskem okoli 14 stopinj C.

V Julijskih Alpah je sicer včeraj zapadlo več kot pol metra snega. V Ratečah, ki ležijo na 864 metrih nadmorske višine, so izmerili 12 centimetrov visoko snežno odejo. Podatki Arsovih merilni postaj sicer kažejo, da je na Kredarici zapadlo 80 centimetrov snega, na Vrišiču 65, na Voglu okoli pol metra, na Krvavcu pa okoli 15 centimetrov.

Do srede zjutraj lahko v gorah zapade še od 10 do okoli 30 centimetrov snega. Sneg bo v visokogorju ostal še par dni mehak in rahel. Veter bo delal nove zamete na zahodnih straneh grebenov in sedel. Počasi se bo snežna odeja sesedala in v drugi polovici tedna tudi že stabilizirala.

Padavine bodo ponehale

Jutri bo na Primorskem in ponekod v severozahodni Sloveniji sončno, drugod bo oblačno. Predvsem ponekod v vzhodni Sloveniji bodo še občasne padavine. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, v alpskih dolinah okoli -1, najvišje dnevne od 5 do 10, na Primorskem do 15 stopinj C.

V četrtek bo na Primorskem deloma sončno, drugod pa oblačno. V petek bo delno jasno, zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla ali nizka oblačnost.