Vitalni mogotec

Se Berlusconi vrača na sicilskem valu?

G.G./STA
7. 11. 2017, 09.06
Posodobljeno: 7. 11. 2017, 09.06
Deli članek:

Na nedeljskih deželnih volitvah na Siciliji je zmagal kandidat desnice Nello Musomeci. To bi lahko nakazovalo vrnitev nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconija.

Profimedia
Silvio Berlusconi načrtuje vrnitev v politiko.

Deželne volitve na Sicilijo so pomemben preizkus volilnega utripa pred parlamentarnimi volitvami v državi, ki bo pomladi naslednje leto.

"Sicilija se je, kot sem pozval, odločila za pot sprememb," je v ponedeljek zvečer komentiral Berlusconi. Po mnenju analitikov je zmaga desnice na Siciliji pomembna predvsem zanj, saj dokazuje, da je njegov povratek na premierski položaj povsem možen. Aktivno je sodeloval tudi v predvolilni kampanji na otoku in kot je izpostavil politični analitik Francesco Galietti, se je 81-letnik vneto kazal kot vitalen kandidat, z belimi zobmi in rjavimi lasmi.

Upa na pomoč Evropskega sodišča za človekove pravice

Berlusconi je bil sicer leta 2013 obsojen zaradi davčne prevare in ne sme kandidirati za premierja. Prefrigani mogotec pa upa, da bo Evropsko sodišče za človekove pravice ugodilo njegovi pritožbi in mu dalo zeleno luč za vrnitev v politiko.

Optimizem v Gibanju pet zvezd, katastrofa Demokratske stranke

Razlog za zadovoljstvo ima sicer tudi Gibanje pet zvezd, saj se je kljub relativno tesnemu porazu izkazalo za najmočnejšo posamezno stranko. To je izpostavil tudi Luigi Di Maio, ki je kandidat stranke za premierski položaj v Rimu. Prepričan je, da je rezultat volitev na Siciliji začetek vala, ki bo stranki na nacionalni ravni lahko prinesel do 40-odstotno podporo.

Po drugi strani so bile volitve na Siciliji znamenje za levico, da potrebuje spremembe in predvsem večjo organizacijo. Poraz kandidata Demokratske stranke Fabrizia Micarija je bil namreč tudi posledica dejstva, da se levica ni bila sposobna dogovoriti za enotnega kandidata.