Agrokor

Bo Todorić pristal celo v zaporu?

mk
7. 10. 2017, 20.20
Deli članek:

Revizija poslovanja koncerna Agrokor je pokazala, da so nekatera podjetja iz sistema v letu 2015 poslovala bistveno slabše od prvotnih podatkov, lani pa so poslovanje še poslabšala. Bilance podjetja so bile tako ponarejene.

STA
Ivica Todorić

Namesto 247 milijonov kun dobička v trgovskem delu koncerna je ta torej predlani posloval z nekaj več kot 1,47 milijarde kun (skoraj 200 milijonov evrov) izgube, od tega Konzum namesto 235 milijonov kun dobička blizu 1,41 milijarde kun izgube. Lani se je poslovanje družb iz skupine še poslabšalo. Trgovski del je izgubo povečal na skoraj 2,25 milijarde kun, od tega Konzum na skoraj 1,86 milijarde kun.

Skupni učinek revidiranih podatkov je dosegel 10,5 milijarde kun oziroma skoraj 1,4 milijarde evrov. Vse skupaj je pomembno zaradi razkritja, kakšna je v resnici višina dolga in kakšna je vrednost premoženja koncerna.

Reuters
Izredni upravi Agrokorja zelena luč za 480 milijonov evrov novih posojil.

Vpletenost politike

Nekdanji lastnik koncerna Ivica Todorić je do lastništva v podjetju in spornih poslov prišel tudi ob pomoči politikov iz vladajoče HDZ. Še v devetdesetih letih bi mu brez pomoči Tuđmanove stranke težko uspelo postati tako bogat in vpliven. Zdaj pa mu zaradi vsega početja grozi celo zaporna kazen. Prav zato je verjetno ustanovil blog, kjer je že namenil nekaj »opozorilnih« besed politikom, ki bi jih znal močno obremeniti, če bo res pristal v zaporu. Pod plazom kritik je zato tudi premier Plenković, ki ga je nekdanji notranji minister Mosta Vlaho Orepić obtožil, da je preprečil aretacijo Todorića pred volitvami, kar je Plenković sicer zanikal.