SPRIJENI PREVARANT

Z lažnih profilov jih nagovarjal k slačenju in nato izsiljeval

mv
7. 10. 2017, 20.00
Deli članek:

Hrvaška je policija je prijela spletnega prevaranta, ki je prek skypa nagovarjal osebe moškega in ženskega spola k slačenju in pošiljanju razgaljenih fotografij ter jih potem izsiljeval.

arhiv
Storilci navadno uprabijo profilne fotografije različnih instagram starlet in na ta način želijo preslepiti uporabnike.

Kot so sporočili policisti, gre za 24-letnika iz Virovitice, ki je skoraj tri leta spretno uporabljal več lažnih profilov in se enkrat izdajal za moškega, drugič za žensko. Osumljeni je uporabnike spleta prepričeval in nagovarjal k slačenju in masturbaciji, jim grozil z javno objavo fotografij in posnetkov ter jih izsiljeval za večje vsote denarja. Štiriindvajsetletnik je osumljen 32 kaznivih dejanj izsiljevanja več ljudi, čeprav policija meni, da je realno število kaznivih dejanja veliko večje, vendar jih je težko dokazati, saj vse žrtve niso prijavile izsiljevanja, verjetno zaradi sramu.

Sto spletnih obrazov

Policija je zabeležila več prijav zoper različne moške in ženske, toda pozneje se je izkazalo, da gre za eno osebo, ki je uporabljala več lažnih profilov. Moški se je na družbenih omrežjih najprej predstavljal kot privlačna ženska in moške uporabnike vabil v klepet prek skypa ter jih nato nagovarjal, da se razgalijo. Storilec je dejanja na skrivaj snemal, nato pa z drugih lažnih profilov kontaktiral s pretentanimi uporabniki in od njih zahteval, naj odkupijo posnetke, sicer jih bo javno objavil. Podobno je počel tudi z ženskimi uporabnicami družbenih omrežij. V teh primerih se je predstavljal kot zapeljiv moški.

arhiv
24-letnik je »zapeljeval« tako moške kot ženske in poskušal zaslužiti na račun njihovega strahu pred sramoto.

Tudi pri nas, tudi mladoletni

Tudi slovenski policisti so v zadnjem času prejeli več prijav izsiljevanja prek spleta in družbenih omrežij, kot so facebook, twitter in instagram. Oškodovanci so najpogosteje mladoletne osebe. Žrtve so tako dečki kot deklice, skupna točka vseh pa je izkoriščanje zaupanja, nevednosti in naivnosti mladoletnih oseb, v nekaterih primerih tudi že polnoletnih oseb, navajajo policisti. Če so žrtve mladoletne, gre za kaznivo dejanje prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, za kar je zagrožena kazen od šestih mesecev do osem let zapora. Za izsiljevanje je zagroženih do pet let zapora, v posebej skrajnih primerih do osem let. V Mariboru je bilo letos zaključeno sojenje 25-letniku, ki si je s podobni početjem prislužil šest let zapora.