Alenka Bratušek

Stranko bi znova poimenovala po sebi

STA/R.T.
7. 10. 2017, 17.51
Posodobljeno: 7. 10. 2017, 17.54
Deli članek:

Stranka Zavezništvo bo z današnjim kongresom zakorakala v pripravo na parlamentarne volitve. Sprejeli bodo programska izhodišča za volilni program, prepričani pa so, da bo k njihovemu uspehu doprineslo tudi novo ime stranke. Pričakovati je, da bo 115 delegatov s podporo spremembi statuta stranko preimenovalo v Stranko Alenke Bratušek.

STA
Alenka Bratušek

Generalni sekretar stranke Jernej Pavlič je med razlogi za spremembo imena stranke izpostavil prepoznavnost. Stranka Alenke Bratušek bo brez skrajšanega imena in brez kratice. V statutu bodo predvidoma določili, da je stranka sredinska, da še naprej ostaja zvesta osnovni ideji zavezništva in povezovanja s sorodnimi strankami, ki politično nazorsko sodijo v politični prostor od zmerne levice do zmerne desnice.

Bratuškova je v svojem nagovoru izpostavila težke čase, v katerih je vodila vlado, ter rezultate, ki so jih dosegli. Dejala je, da je ponosna na opravljeno delo, spomnila pa tudi na nekatera prizadevanja ter rezultate, ki so jih dosegli v sedanjem mandatu. Med drugim zaščito pravico do pitne vode v ustavi in prizadevanje za ustavno spremembo glede financiranja šolstva.

Izpostavila je še želje in izzive, ki jih čakajo. Stranka se je odločila, da bo vse svoje moči usmerila v državnozborske volitve in Bratuškova verjame, da bodo svoj rezultat vsaj podvojili. A jih čaka trdo delo, je dodala. Med ključnimi točkami programa je izpostavila gospodarstvo oz. podjetništvo kot gonilno silo razvoja, prizadevanje za javno zdravstvo in javno šolstvo ter prizadevanje za mlade in dostojen položaj upokojencev.

Tudi od človekovih pravic in socialne države ne bodo odstopali, zagotavlja Bratuškova in obljublja še prizadevanje za spremembe v političnem sistemu, zlasti za neposreden vpliv volivcev na izbiro politikov.

Bobo

Na kongresu Zavezništva, ki poteka pod geslom Naredimo, kar je treba, se je danes v Ljubljani zbralo 175 delegatov in gostov. Med njimi tudi nekdanja ministra vlade Alenke Bratušek, Uroš Čufer in Senko Pličanič, med predstavniki političnih strank pa predsednik sveta SMC in poslanec Dragan Matič ter državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Martina Vuk v imenu SD.

Matić je izpostavil napredovanje države v zadnjih treh letih, ko jo vodi liberalna stranka, ter izrazil upanje na sodelovanje liberalnih strank v prihodnje.

Nekdanji pravosodni minister Pličanič je v nagovoru izpostavil, da za premik Slovenije iz obstoječega stanja v blagostanje treba imeti rad ljudi ter znati komunicirati. Po njegovem prepričanju Bratuškova ima te vrline.

Čufer je spomnil na težave države v času, ko je vodil finančno ministrstvo. Kot je dejal, so si upali lotiti tistega, kar si nihče ni upal, na koncu pa so bili uspešnejši, kot so sami menili, da bodo. Opozoril je, da je v Sloveniji še veliko težav in izpostavil zdravstvo, ki po njegovih besedah poka po šivih.

Tudi član izvršnega odbora Zavezništva Metod Dragonja je izpostavil pozitivne trende v državi in izrazil prepričanje, da Slovenija zmore več.