Republika Srbska

Dodik: opozicija skušala uvesti diktaturo

lt
15. 9. 2017, 14.27
Posodobljeno: 15. 9. 2017, 14.51
Deli članek:

Ustrahoval glavnega revizorja, nad opozicijo poslal policijo.

Profimedia
Milorad Dodik, predsednik Republike Srbske.

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je izjavil, da je opozicija z blokado parlamenta skušala uvesti diktaturo na način, da je mnenje manjšine vsiljevala večini. Opozicija je namreč v torek skušala preprečiti parlamentarno sejo, ker nanjo ni bila uvrščena razprava o revizorskem poročilu.

In prav to je bilo jabolko spora, ki je v končni fazi vodilo do tega, da so se koalicijski poslanci umaknili v manjšo dvorano, opozicijo pa so iz večje pospremili policisti. Konec avgusta sta po posvetu z Dodikom odstopila glavni revizor in njegov namestnik. Povsem nediplomatsko naj bi jima zagrozil, da bosta v nasprotnem razrešena, mediji pa so proti obema: Dušku Šnjegotu in Darku Pejiću sprožili pravcat pogrom. Obtoževali so ju, da sta plačanca milijonarja Georga Sorosa in da rušita enotnost Republike Srbske.

A revizorja nista počela kaj več kot le dosledno opravljala svoje delo. Pri pregledu državnega proračuna sta namreč odkrila, da v njem ni zabeleženih skoraj 90 milijonov evrov primanjkljaja, vlada pa je na račun skladov za zdravstveno in tega za pokojninsko zavarovanje dvigovala kredite in odgovornim v skladih tega sploh ni povedala.

Oba revizorja sta sicer odstopila, a se Dodik tako ni povsem rešil kritik, saj je bilo poročilo še vedno treba obravnavati v parlamentu. Kot smo že zapisali zgoraj so za to našli elegantno rešitev – poročilo so preprosto umaknili iz dnevnega reda zasedanja. Ko pa je opozicija proti temu protestirala so nanjo poslali policiste, Dodik pa je razglasil, da je Republiko Srbsko komajda rešil pred diktaturo.