Švedska

Levičarskega politika posilili zaradi njegovih prepričanj

lt
15. 9. 2017, 14.46
Posodobljeno: 15. 9. 2017, 15.10
Deli članek:

Rekli so mu, da je ljudem kot je on to všeč.

SVT
Svojih prepričanj ne bo opustil, ampak se bo še močneje boril zanje.

Švedski politik Patrik Liljeglod, ki v mestu Falun vodi svetniško skupino stranke Levica, je na družbenem omrežju Facebook razkril, da so ga med vračanjem domov zagrozili z nožem, nato pa ga je napadalec posilil. »Bil sem brutalno obravnavan in posiljen. Grozili so mi z nožem, mi rekli, da sem izdajalec in me posili, češ da je ljudem kot sem jaz to všeč,« je zapisal Liljeglod.

Policisti so potrdili, da zadevo preiskujejo, vendar še ni prišlo do aretacij. Primera se je lotil tudi Nacionalni forenzični center.

Liljeglod sicer pravi, da je do dogodka prišlo konec julija in da bi ga najraje pokopal nekam, kjer bi zanj vedel samo on. Vendar dodaja, da je bil napad politično motiviran, zato čuti dolžnost da o njem spregovori.

Voditelj stranke Levica pravi, da zaradi napada ne bo opustil svojih prepričanj ampak se bo zanje boril še odločneje. »Nič ni pomembnejše od demokracije, ljudje vsak dan umirajo za pravico do demokracije – in za to pravico, ki smo jo podedovali od naših staršev, se moramo boriti naprej in na to spomniti tudi tiste državljane, ki so na to pozabili,« je zapisal.

Švedska stranka Levica je po velikost šesta v državi. Samo sebe deklarira kot socialistično in pro-feministično stranko. Njene glavne teme so delovna mesta, država blaginje in enakost spolov.