Stroški

Toliko denarja porabijo evropski komisarji za uradna potovanja

B.K.
9. 8. 2017, 13.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 13.07
Deli članek:

Evropski komisarji potujejo veliko in drago.

Reuters
Zastave EU pred poslopjem Evropske komisije.

V prvih dveh mesecih preteklega leta je največ sredstev za potovanja porabila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini, ki je za 11 misij porabila dobrih 96.000 evrov. Sledi ji predsednik komisije Jean-Claude Juncker, s 6 potovanji za skupno slabih 32.000 evrov.

Bobo
Violeta Bulc.
Slovenska komisarka Violeta Bulc je bila zelo varčna. Za 10 misij je porabila namreč le okoli 10.400 evrov.

Najdražje je bilo potovanje visoke predstavnice Evropske unije za zunanje zadeve Federice Mogherini v azerbajdžanski Baku. To je komisijo namreč stalo kar 75.000 evrov, je odkrila belgijska revija Knack.

V prvih dveh mesecih lanskega leta so komisarji za skupno 261 opravljenih potovanj porabili skoraj 500.000 evrov sredstev. Stroški prevoza in nastanitve so sicer bili relativno nizki. Najdražja nočitev, ki so si jo privoščili je bila v etiopijskem glavnem mestu Addis Abeba in sicer 629 evrov.

Stroški pa so strmo narasli, kadar so komisarji potovanja opravljali na tako imenovanih čarterskih oziroma privatnih letih. Komisija je sicer zagotovila, da je takšen način potovanja izjema, ki se je poslužijo le, če za destinacijo in datum ni na voljo komercialnih letov.

Poleg potovanja visoke predstavnice v Baku, so na komisiji globoko v žep segli še za dvodnevno potovanje predsednika komisija Jeana-Clauda Junckerja v Rim, ki jih je prišel 27.000 evrov ter potovanje komisarja za humanitarno pomoč in civilno zaščito Christosa Stylianidesa v več afriških in azijskih držav, za katerega je komisija odštela 11.000 evrov sredstev.

Profimedia
Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

Povprečna cena enega potovanja je bila 1.886 evrov, povprečna poraba na komisarja pa 17.580 evrov.

Gre za prvo javno objavo stroškov potovanj Evropske komisije, saj ta nasprotuje objavljanju tovrstnih podatkov, ker naj bi to predstavljalo “dodatno administrativno obremenitev.” Trdijo tudi, da je Evropska komisija ena izmed najbolj nadzorovanih organizacij na svetu, saj mora o svojih izdatkih redno poročati Evropskemu parlamentu in Evropskemu računskemu sodišču.