Madurova država

Podelili so si pooblastila za vladanje, Maradona pa bi šel v boj

T.L./STA
9. 8. 2017, 10.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.33
Deli članek:

V torek so si člani ustavodajne skupščine predsenika Madure v palači narodne skupščine podelili pooblastila za vladanje, poslancem pa je vojska prepovedala vstop v zgradbo.

Profimedia

Venezuelska ustavodajna skupščina predsednika Nicolasa Madure si je v torek podelila neomejena pooblastila za vladanje. Opozicija je vlado zato obtožila nezakonitega zavzetja parlamenta in znova opozorila na nevarnost diktature. Podporo parlamentu je izrazilo tudi 12 ameriških držav na srečanju v Limi.

Ustavodajna skupščina s 545 člani je bila izvoljena 30. julija na volitvah, ki po trditvah mednarodnih opazovalcev in opozicije niso bile ne svobodne in ne poštene.

V torek so si njeni člani v palači narodne skupščine podelili pooblastila za vladanje, poslancem pa je vojska prepovedala vstop v zgradbo. Obrambni minister Vladimir Padrino je demonstrativno vstopil v parlament, obkrožen z visokimi predstavniki vojske.

Podpredsednik parlamenta, v katerem ima večino opozicija, Freddy Guevara je opozoril, da je Venezuela na robu "trde diktature".

"Ta vlada si je izsilila vstop v parlament, ker tega ne more doseči z zakonitimi sredstvi," pa je ocenil Stalin Gonzalez, vodja opozicijske koalicije v parlamentu od leta 2015, potem ko mu niso dovolili vstopa. Vlado je obtožil nezakonitega zavzetja parlamenta in poudaril, da parlament ne bo priznal odločitev ustavodajne skupščine.

Kljub nafti kriza, Maduro obtožuje ZDA

Država je kljub velikim zalogam nafte v hudi krizi, že meseca potekajo demonstracije, ki so zahtevale smrtne žrtve, prebivalstvo pa se sooča s pomanjkanjem. Medtem se Maduro oklepa oblasti in trdi, da so krizo ustvarile imperialistične sile na čelu z ZDA.

V torek je 12 ameriških držav v perujski Limi skupaj sporočilo, da ne bodo priznavale odločitev ustavodajne skupščine, ki pomeni odstop od demokratičnega reda v državi. Zunanji ministri so izrazili podporo parlamentu in generalni državni tožilki Luisi Ortega, ki jo je ustavodajna skupščina odpustila.

Srečanja so se udeležili zunanji ministri Argentine, Brazilije, Čila, Kolumbije, Kostarike, Gvatemale, Hondurasa, Mehike, Paname, Paragvaja in Peruja ter Kanade.

Maduro je omenjenim državam predlagal regionalni dialog, da bi "znova vzpostavili spoštovanje norm mednarodnega prava". To je dejal na srečanju s predstavniki držav članic levičarskega Zavezništva za ljudstva naše Amerike (Alba), med katerimi so Kuba, Bolivija in Ekvador, ki so solidarne z njim.

Profimedia
Diego Maradona

Maradona bi se boril proti imperializmu

Na Facebooku pa je Maduro v torek dobil tudi podporo nekdanjega argentinskega nogometnega zvezdnika Diega Maradone. Izrekel mu je trdno podporo in izrazil pripravljenost, da obleče uniformo in gre v boj proti imperializmu. Naj živi Maduro in naj živi revolucija, je še zapisal Maradona, ki je bil med drugim prijatelj pokojnega kubanskega vodje Fidela Castra.