Pričevanje

Rotarjev sosed: “Robert ni imel niti pet kun za kruh.”

R.T.
9. 8. 2017, 12.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 12.44
Deli članek:

Krajani Dikla pri Zadru, kjer je zadnja leta živel v priporu umrli slovenski podjetnik Robert Rotar, so za hrvaške medije spregovorili o svojem priljubljenem sokrajanu.

T. J. G., arhiv DL
Robert Rotar naj bi, po pričevanju soseda, svoja zadnja leta v nekdaj razkošni vili preživel kot siromak.

Prebivalci zaselka Diklo pri Zadru so onemeli, ko so izvedeli, da je njihov priljubljeni sokrajan, ki se je v zadnjih dvajseti letih zelo dobro vživel v ta obmorski kraj in postal skoraj domačin, svoje življenje končal za rešetkami.

“Kakšen luksuz? Kakšna dragocena vila? Rotarji milijonarji? Pa saj Robert v zadnjih petih, šestih letih ni imel niti pet kun za kruh. To vam lahko zagotovim kot njegov prvi sosed. V tej, kot pisarijo mediji, luksuzni vili, že več let ni niti elektrike niti vode. V notranjosti so vse pokradli, še električne kable in vtičnice. On sam se je vozil z avtobusom. Pred slabim letom je po uspešni operaciji prebolel raka prostate. Telesno je povsem propadel v zadnjih letih, ki jih je preživel kot siromak. Resda je imel nekdaj imel podjetje, ki je na the velikih strojih, ki so jih pri njem našli pred tednom dni, nekdaj tiskal dokumente, povečini potne liste raznih držav."

"Tudi meni je pokazal te stroje, ki jih je po propadu podjetja, ko je pristal na kolenih brez vsake kune, hranil v garaži. Tehtajo po več ton in so zelo dragi. Poksušal jih je prodati, ampak ni šlo. Mene pa te stvari tudi niso preveč zanimale, saj naju je povezovalo predvsem letenje. Nekdaj sem bil pilot in tudi on je pred časom imel helikopter, pa sva se o tem večkrat pogovarjala,” je za Jutarnji list povedal Frane G., Rotarjev sosed v Zadru, ki je ogorčen nad negativno sliko, kakršno o Rotarju ustvarjajo mediji.

Pojasnil je, da se je Rotarjev poslovni propad začel pred sedmimi, osmimi leti, ko se je v Sloveniji zamenjala vladajoča garnitura.

“Čeprav je imel z državo sklenjene pogodbe, je bankrotiral in šel v tožbo. Sodni spor je izgubil, zato se je obrnil na mednarodno sodišče, ki je razrešilo v njegovo korist. Na koncu je moral to vilo v Diklu za nekaj časa zapustiti, zaradi banke, ki je v njo poslala varnostnike. Vse so pobrali in iz nje naredili razpadajoč objekt. Še kable so populili iz zidov. Ko se je naposled, po številnih vloženih pritožbah Robert lahko znova vrnil v vilo, je življenje v njej zanj postalo skoraj nemogoče. Soseda mu je posodila elektriko, ki si jo je napeljal s kablom, in v hiši si je svetil z eno žarnico,” pričevanje soseda povzema časnik.

“Videl sem nek dokument, v katerem piše, da mu Slovenci dolgujejo 21 milijonov evrov. Od tega so mu šest miljonov evrov izplačali, ampak so bili nakazani na račun banke, ki je bil blokiran. Tako da v resnici ni imel niti lipe. Na dan aretacije je bil z njim tudi njegova soproga z otroki, ki pa je pozneje po vsem tem odšla v Slovenijo. Pred dvajsetimi leti je tukaj kupil vilo in jo preuredil. Na veselje vseh je celo uredil in omogočil dostop do plaže za vse krajane,” je po pisanju Jutarnjega lista še sklenil Rotarjev sosed.