Tarča kritik

Drugim štel dneve dopusta, sam postavil rekord

mk
8. 8. 2017, 06.30
Deli članek:

Čeprav je Trump od 21. januarja, ko je uradno prevzel predsednikovanje, na dopustu preživel že 40 dni, sta se v petek z Melanio odpravila še na 17-dnevno dopustovanje. To je naletelo na ostre kritike, tudi zato, ker je Trump večkrat kritiziral Obamo, češ da naj bi bil preveč časa na dopustu.

Reuters
Donald Trump, Melania in Barron bodo dopust preživeli skupaj.

Do letos je Donald Trump celo trdil, da dopusti niso potrebni. Že v svoji knjigi je leta 2004 napisal, da dopust sploh ni potreben in da si v napačni službi, če ga potrebuješ.

Zaradi dopustov pa je posebej rad kritiziral svojega predhodnika Baracka Obamo, večkrat mu je namenjal kritične tvite. Leta 2011 se je tako zgražal nad tem, kako je Obama najprej namenil čas igranju golfa, nato pa se odpravil še na desetdnevne počitnice. Cinično je pristavil, da gre za dobro delovno etiko. Konservativna organizacija Judicial Watch je takrat izračunala, da so Obamovi dopusti v osmih letih davkoplačevalce stali sto milijonov dolarjev. Zanimivo pa je, da je tudi Obama v svoji knjigi iz leta 2008 zapisal, da predsednik ne bi smel hoditi na dopust.

Prostih kar 11 koncev tedna

Čeprav je v predsedniški kampanji dejal, da ne bo hodil na dopust in igral golfa, je že do zdaj 11 vikendov preživel na dopustu na svojih posestvih v Palm Beachu, na Floridi in v New Jerseyju ter enkrat tudi v predsedniški rezidenci v Camp Davidu.

Dopust namesto službe

Kot je za Trumpa že značilno, da lahko v le nekaj trenutkih povsem spremeni mnenje, si je tudi glede teh vprašanj očitno premislil. Do zdaj, torej brez aktualnega počitnikovanja, je namreč na dopustu preživel že kar 40 dni. Za primerjavo povejmo, da je Obama v prvem letu vladanja na dopustu preživel »samo« 26 dni. Trump, ki si v svojih izjavah privošči praktično vse, je do zdaj s svojimi dopustovanji državo stal 20 milijonov dolarjev. V Beli hiši sicer pravijo, da bo njegov dopust deloven ter da bodo v Beli hiši do 21. avgusta prenavljali 27 let stari klimatski sistem in izvajali druga renovacijska dela, zato bodo v njej zgolj delavci.

uradna stran
Trumpov golf klub Bedminster, kjer bodo počitnikovali.

Z njim tudi Melania

Na dopust bosta s Trumpom odšla tudi prva dama Melania in njun sin Barron, ki predvsem po zaslugi svoje babice Amalije dobro govori tudi slovensko. Sedemnajst dni dopusta bodo preživeli v Trumpovem golf klubu v Bedminstru v zvezni državi New Jersey, ker je zdaj na njegovem posestvu na Floridi prevroče.