"Slovenci izsiljujejo"

Hrvaški ribič: »Če se Slovenci dotaknejo enega od nas, se bo dvignila celotna flota«

R.T.
28. 6. 2017, 08.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ni skrivnost, da je slovenska policija že nekaj časa pripravljena na skorajšnjo odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Bobo

Kot smo poročali včeraj, slovenska stran na incidente ne računa. Se pa na njih pripravljajo tudi sosedje.

Izsiljevanje, okupacija

Umaški ribič Daniele Kolec (53) skrivaj upa, da odločitev o arbitraži ne bo povod za incidente, a so on in drugi ribiči pripravljeni, da ukrepajo, če bo potrebno. Kolec je za 24sata dejal, da so ribiči zaradi nestrinjanj glede meje leta 2009 zagnali vik in krik, a jih država ni podprla. Zato pa velike premike na tem področju opažajo v zadnjih nekaj mesecih, saj je Hrvaška Umag in Savudrijo »zavarovala« z varuhi postave. »Imamo štiri policijske čolne s posadkami, ki so v Savudrijskem zalivu naredili red, ribiči pa smo mirni, saj vidimo, da za nami stoji država. Prej namreč ni,« je dejal Kolec.

Bobo
Slovenska policija je letos zabeležila že 295 spornih dogodkov ali povprečno 3,6 na dan. Lani so jih povprečno zabeležili 4,5 na dan.

Ribič upa, da se v četrtek po odločitvi o arbitraži ne bo nič zgodilo. »Zdi se mi neumno, da bi Slovenci okupirali hrvaško ozemlje. Upam, da je v Sloveniji dovolj pametnih ljudi, ki v zvezi z incidenti ne bodo prilivali olja na ogenj.« Kolec meni, da so Slovenci več mesecev provocirali z raznimi vojaškimi vajami – pripravami na dan D, kot je dejal, ta dan pa naj bi po njegovem mnenju prišel. »Če bodo Slovenci dobili, kar so hoteli in so že od nekdaj skušali dobiti, sem prepričan, da bodo na novo mejo poslali svoje sile. To so najavljali in Pahor in Erjavec in Cerar, to še vedno govorijo. Glede na to, kako so bili nasilni do nas v preteklosti, gre pričakovati, da bodo tudi sedaj tako ravnali.« Vseeno upa, da ne bo prišlo do konfliktov. Če pa že, potem bo morala Hrvaška reagirati, je prepričan. »Slovenci nas že od nekdaj izsiljujejo, tudi sporazum med Pahorjem in Kosorjevo je bil izsiljevanje, zato smo mu ribiči nasprotovali. Tudi tokrat smo pripravljeni ukrepati. Upam, da nas bo država zaščitila. Če pride do incidenta, bo nastradal turizem, a upam, da do tega ne pride. To težavo je treba rešiti – Slovenci morajo vedeti, da ne bodo dobili tistega, kar iščejo. Če se v petek slovenska stran samo dotakne enega ribiča, se bo dvignila celotna flota, potem pa bomo videli, kaj bo. Bolje, da nas pustijo pri miru, kot smo mi vedno pri miru pustili slovenske ribiče,« je še povedal.

Bobo
Hrvaški ribiči so pripravljeni ukrepati.

Reševati bi morala politika

Za omenjeni tabloid je spregovorila tudi prodajalec sadja Pino Miloš (49) iz Markovca. Kot je dejal, so meje med Slovenijo in Hrvaško bile določene »že davno«. Ne vidi razloga, zakaj jih ne bi spoštovali. »Slovencem ne bi smelo iti v nos, da imamo več morja od njih. Hrvaška ne bi smela Sloveniji odstopiti niti za eno ped svojega morja. Večina Slovencev, ki zahaja k nam, se vede normalno. To sta zakuhala Zagreb in Ljubljana, zato bi to morala reševati politika. Incidenti po odločitvi o arbitraži ne bi bili dobri za nikogar. Sploh pa ne za turiste, ki bodo prečkali mejo. Na koncu tako nič ne bo. Trdoglavost ne bo dobra ne za eno ne za drugo stran.«

Zavrnjene obtožbe

Arbitražno sodišče bo jutri objavilo dokončno odločitev o poteku meje med obema državama tako na kopnem kot na morju. Določiti morajo tudi stik Slovenije z odprtim morjem in režim za uporabo ustreznih morskih območij. Odločba bo dokončna, brez možnosti pritožbe, državi pa naj bi ju implementirali v šestih mesecih.

Hrvaška je že oznanila, da odločbe sodišča ne bo spoštovala zaradi afere z nedovoljenimi pogovori med slovenskima arbitroma in agentko. Arbitražno sodišče je lani te obtožbe že zavrnilo.