Državni udar v Venezueli?

VIDEO: S helikopterjem napadel vrhovno sodišče

G.G.
28. 6. 2017, 08.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro pravi, da gre za teroristični napad.

Twitter
Oscar Perez v akciji.

Instagram
Oscar Perez je razložil, zakaj se je odločil za ta drastičen korak.

Besni policist je ukradel helikopter, se zapeljal proti stavbi vrhovnega sodišča v Caracasu in na stavbo vrgel štiri granate, proti prostorom notranjega ministrstva pa je tudi streljal. V incidentu ni bil nihče ranjen.

Nelojalni policist Oscar Perez se je javno izpostavil z videoizjavo objavljeno na Instagramu. Sporočil je, da se je za napad odločil, ker v državi vlada “kriminalna vlada”. Dejal je, da predstavlja skupino policistov, vojakov in civilistov, ki ne pripadajo nobeni politični stranki. “Smo patrioti in nacionalisti in borili se bomo proti korupciji in tiraniji,” je izjavil Perez.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je nemudoma vpoklical vojsko, da bi “branila mir v državi”. Meni pa, da za “državnim udarom” stojijo ZDA. Opozicijo je ob tem pozval, naj obsodi napad.

Venezuelo v zadnjih mesecih pretresajo vse hujši nemiri. Gospodarske razmere so slabe in opozicija dobiva s tem zagon za boj proti chavistični vladavini predsednika Madura. Opozicija zahteva tudi izpustitev vseh nasprotnikov režima. Maduro pa trdi, da so se opozicija in ZDA zarotili proti njemu in da pripravljajo državni udar. V množičnih protivladnih protestih je od 1. aprila življenje izgubilo že najmanj 77 ljudi.