Grozljivka v Vičancih

Jim bo hišo požrl rudnik?

Gabrijel Toplak
28. 6. 2017, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Stanovalci pravijo, da že dlje časa ne vedo, kaj je to pošten spanec, saj skorajda ne zatisnejo več očesa, medtem ko je vdorna jama vse bližje hišam.

Gabrijel Toplak
Jasna Vlašič se s hčerko iz svoje hiše, za katero še danes plačuje kredit, ne želi izseliti.

»Zelo me je strah, priznam. Ampak z eno plačo si selitve s hčerko ne moreva in ne niti želiva privoščiti.« Jasna Vlačič

Po več kot letu dni, odkar smo pisali o življenju nekaterih ljudi v vasi Vičanci v krajevni skupnosti Velika Nedelja v občini Ormož in tem, kako ti skorajda ne zatisnejo več očesa, saj so se pod njihovo vasjo začeli pogrezati rudniški jaški, ki so pod seboj pokopali že števila drevesa in zemljišča, se zadeve, vsaj na terenu, niso bistveno spremenile.

Gabrijel Toplak
Jasna Vlašič: "Ne mine dan, da se domov iz službe ne bi vračala s strahom."

Prelaganje odgovornosti

NEZADOVOLJSTVO
Domačini pravijo, da jih pristojni kar naprej obiskujejo, a se doslej ni premaknilo še nič. Izobesili so le barvne trakove, ki so že potrgani in naj bi jih opozarjali, do kod je še varno ...

To je za Novice Svet24 včeraj potrdila Jasna Vlašič, ki ima stanovanjsko hišo od vdorne jame oddaljeno le še kakšnih trideset metrov. Pravi, da zemljina tačas sicer miruje, a ne mine dan, da se ne bi domov iz službe vrnila s strahom in mislijo, ali njena hiša še stoji. »Zgrajena je bila leta 2000 in s hčerko Jasmino je ne želiva zapustiti. Tudi po tem ne, ko mi je občina ponudila nadomestno hišo. Na hiši nameravava še narediti fasado in ograjo, saj imava dva psa, ampak se tega preprosto ne upava lotiti. Naj se zgodi podobno kot pred nekaj leti, ko sta se kar naenkrat vdrla gozd in del vinograda,« je pojasnila Vlašičeva. Parcelo je dedovala in z eno plačo še plačuje kredit za hišo. »Imam vsa ustrezna dovoljenja, tudi za rudnike smo vedeli, a si ni nihče predstavljal, da bi se lahko kaj takšnega zgodilo,« je dejala Vlašičeva, ki je pred časom v Zgodovinskem arhivu Ptuj pridobila načrte rudnikov. »Nedolgo nazaj pa mi je župan Alojz Sok dejal, da je del teh dokumentov izginil. Res se sprašujemo, kaj bo. Še posebej ker država prelaga odgovornost na občino, češ da naj bi šlo za naravni pojav,« je dodala.

Gabrijel Toplak
Jasna Vlašič in Slavko Plohl pred delom vinograda, ki se še ni ugreznil.

Bojijo se neurij

1958
PO ZAPRTJU ŠE BREZ SANACIJE
Po dokumentih naj bi pod Vičanskim hribom, vse tja do Podgorcev, do leta 1958 deloval rudnik rjavega premoga, ki ga po zaprtju niso ustrezno sanirali.

Da so pod njimi res rudniki, meni Slavko Plohl, ki se je kot otrok v rudniških rovih tudi igral. Danes ima novo stanovanjsko hišo v neposredni bližini Vlašičeve, samo čez cesto, kjer za zdaj ni nevarnosti, a kot pravi, nikoli ne veš. »Brez težav sem dobil gradbeno dovoljenje, sam pa lahko potrdim, da pod nami potekata dva rova. Pred časom smo tu blizu našli veliko grudo premoga. In ko je neurje, nas je še posebej strah. Takrat se rado ugreza, zato takoj odhitimo pogledat, ali je 'pogoltnilo' kaj nove zemljine. Te že zdaj zagotovo manjka več kot tisoč kubikov,« pravi Plohl.

Država obljubila pomoč

Ormoški župan je za Novice Svet24 povedal, da je občina pristopila k izdelavi projektne dokumentacije, ki jim jo pomaga sestavljati okoljsko ministrstvo. »Po pridobitvi tega dovoljenja bomo ugotovili, koliko bi sanacija stala. Obljubljeno pa imamo tudi, da nam bo finančno pomagala tudi država,« je razložil župan Sok.

Gabrijel Toplak
Po besedah domačinov naj bi se v zemlji pod delom vasice sesedal nekoč delujoč rudnik rjavega premoga.