Nov veter

Dobrodelni maestral z Jadrana predramil Balkan

mv
28. 6. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Družbena omrežja niso vedno samo zaudarjajoča čorba zabave, samopromocije, norčevanja, sovražnega govora, merjenja konfekcijske številke ega in gojenja rastišča, na katerem vznikajo najbolj divje družbene teorije, pač pa tudi prostor, kjer se ljudje z dobrimi nameni lahko učinkovito združujejo.

arhiv Svet24
Vjera Matulić ni pričakovala, da bo s svojim pozivom spodbudila toliko lastnikov nepremičnin vzdolž jadranske obale.

Ideja se je porodila upokojenki Vjeri Matulić in naletela na velik odziv.

Vzdolž jadranske obale je v zadnjih tednih vzniknila iniciativa Iznamljivači sa srcem (Najemodajalci s srcem), katere cilj je omogočiti brezplačen dopust družinam, ki imajo otroke s težavami v razvoju. Razpršena skupnost številnih lastnikov nepremičnin ob Jadranu deluje pod sloganom »Ni vse v denarju«. Akcijo je sprožila Vjera Matulić iz Prostirja na otoku Braču, ki je presenečena nad odzivom in hitrostjo širitve ideje.

Klic običajnih, odziv premožnih

Kot najemodajalci ali najemniki so v akcijo vključene družine iz vseh nekdanjih republik.

Matulićeva prihaja iz majhnega kraja Postir na Braču. Dolga leta je bila zaposlena v ribiški industriji, po invalidski upokojitvi pa se je ukvarjala z oddajanjem apartmajev. Čeprav je, kot pravi, vse življenje sodelovala v humanitarnih akcijah, je dobra dela počela iz sence, saj ni želela publicitete, in je tudi tokrat upala, da bo tako. Toda njeno ime se je, potem ko je pred dvema tednoma zagnala facebook stran, nekako znašlo v javnosti. »Pričakovala sem, da se bo morda odzvalo pet lastnikov in ponudilo brezplačno namestitev, kar bi bil zame velik uspeh, toda odziv je bil neverjeten,« je povedala Matulićeva, potem ko se javilo več kot sto lastnikov apartmajev in začelo nuditi brezplačno letovanje za družine z bolnimi otroki. Akciji se je priključila tudi konzulka Bosne in Hercegovine v Avstraliji Đemila Talić Gabriel, ki je apartmaje družinam z otroki s posebnimi potrebami oddala do konca oktobra.

arhiv Svet24
Morska voda blaži številne posledice razvojnih motenj, zato je taka pobuda dobrodošla za družine, v katerih se spopadajo s tovrstnimi boleznimi.

Vključujejo se tudi Črnogorci

Več kot 4500 članov že ima facebook skupina Iznamljivači sa srcem.

»Za iniciativo mi je povedala soseda z Neuma, ki je prav tako del akcije. Takoj sem se odločila odpreti vrata družinam, ki imajo otroke z downovim sindromom in avtizmom,« je dejala Talić Gabrielova. V njeni hiši bodo nameščene družine iz Mostarja, Sarajeva, Banjaluke in številnih drugih mest. Medtem je Vjera Matulić sporočila, da so se na njen poziv pozitivno odzvali tudi v Črni gori, kjer bodo kmalu začeli namestitve družin iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, BiH ter Makedonije. Na hrvaški obali je sicer na razpolago več apartmajev v krajih Cavtat, Pag, Koromačno, Novigrad, Donji Karin, Crikvenica, Zadar in Novalja.