Samoobramba

Ženska brigada, ki lovi posiljevalce

B.K.
19. 6. 2017, 12.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V Indiji je po uradnih statistikah v popvprečju vsakih 15 minut posiljena ena ženska. Zločini nad ženskami so še pogostejši – letno je prijavljenih več kot 240.000 napadov, več kot 8.000 žensk pa je umorjenih.

Facebook (@redbrigadeIndia)

V Lucknowu, glavnem mestu najgosteje poseljene indijske zvezne države Uttar Pradeš, so se zato ženske organizirale v samoobrambno skupino Rdeča brigada, ki se bori proti nasilju nad ženskami.

Rdečo brigado je leta 2010 ustanovila Usha Vishwakarma s še petnajstimi dekleti, večina katerih je bila žrtev takšnih ali drugačnih spolnih napadov in nasilja. Do leta 2014 so delovale prostovoljno in aktivistično, nato pa so registrirale sklad in postale uradna nevladna organizacija za boj proti nasilju nad ženskami.

Namen Rdeče brigade je opolnomočenje revnih žensk in deklet po vsej Indiji. To dosegajo na več načinov, začenši z zagotavljanjem osebne varnosti. Brigada tako organizira redne tečaje samoobrambe, na katerih namerava v samoobrambnih tehnikah izučiti milijon žensk in deklic.

Facebook (@redbrigadeIndia)

Ker so ulice revnih sosesk v Lucknowu temne, članice brigade zvečer patruljirajo po mestu in urgirajo pri morebitnih napadih nad ženskami in nadlegovanju. Zaradi njihove prisotnosti so ulice mesta postale varnejše, dobivajo pa tudi tiho in glasno podporo s strani prebivalcev in ostalih nevladnih organizacij.

Brigada se prav tako že od leta 2014 ukvarja z nudenjem pravne pomoči žrtvam nasilja. V večini primerov gre namreč za dekleta in ženske iz revnih sosesk, ki nimajo potrebnega znanja in sredstev za izpolnitev prijave in najem odvetnika. Brigada tako žrtvam pomaga, da lahko začnejo pravni postopek proti napadalcem, ob tem pa jim nudi tudi fizično obrambo pred povračilnimi napadi in maščevanjem.

Ženske pa so boj za pravičnost v zadnjem času še razširile in nagovarjajo tudi odkrito kastno diskriminacijo v Indiji, kjer najnižje kaste nimajo dostopa do pitne vode, sanitarne infrastrukture in zdravstvenega varstva.

Facebook (@redbrigadeIndia)