Za ljubitelje vročine

Na vidiku prvi vročinski val! Vztrajal bo kar dolgo …

G.G.
19. 6. 2017, 11.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Naši vremenoslovci obljubljajo, da nas bo prvi vročinski val razveseljeval vsaj teden dni, če ne celo do konca meseca.

Profimedia
Osvežitev bo zelo dobrodošla.

meteo.si
Takšne naj bi bile temperature v četrtek.

Ljubitelji temperatur nad 30 stopinj C bodo prišli na svoj račun. Do četrtka se bodo temperature v Sloveniji dvignile vse do 35 stopinj C in ne bodo kar tako popustile. Najbolj vroče bo v osrednji Sloveniji, na vzhodu in jugovzhodu države. Najvišje temperature je pričakovati v Beli krajini.

Kako meteorologi določijo začetek in konec vročinskega vala?

“Zračna masa mora vztrajati nad našimi kraji vsaj nekaj dni, drugače ne moremo govoriti o vročinskem valu, ampak le o prehodnem vročem dnevu ali dveh,” pojasnjujejo na Agenciji RS za okolje (Arso). Ko v naših krajih govorimo o “vročini” ne pričakujemo tropskih razmer, tako kot pozimi, ko nas dosežejo polarne zračne mase, ne govorimo o polarnih razmerah in mrazu.

Meteorološka stroka v Sloveniji se je v okviru Slovenskega meteorološkega društva lotila priprave strokovnih podlag za definicijo vročinskega vala. Na podlagi strokovnih analiz je Slovenija razdeljena na 3 podnebna območja: 

"Kot kriterij za nastop vročinskega vala so določene mejne vrednosti povprečne dnevne temperature zraka, ki morajo biti presežene vsaj 3 dni zapored:

Celinsko podnebje (osrednja, JV in SV Slovenija) Tpovp >= 24°C,
Zmerno podnebje hribovitega sveta (Gorenjska, Notranjska in dvignjen svet Štajerske in Dolenjske ) Tpovp >= 22°C,
Omiljeno sredozemsko podnebje (Primorska) Tpovp >= 26°C.

Temperaturne razmere in dnevni temperaturni razpon (razlika med najvišjo in najnižjo dnevno temperaturo zraka) je večji ob nižji zračni vlagi in manjši ob višji zračni vlagi, je pa v slednjem primeru tudi bolj soparno. Veter prav tako zmanjšuje temperaturni razpon, poleg tega pri zelo visokih temperaturah (recimo nad 37°C) ne prispeva k odvajanju toplote s telesa, ampak še dodatno kot fen greje telo, da še težje izločamo odvečno toploto v okolico. Zato za prebivalstvo "vročina" ni enaka "vročini" ampak je potrebno upoštevati večje število parametrov. Povprečna dnevna temperatura zraka nekako zajema tako vpliv zračne vlage kot vetra. Večinoma so v primerih, ko so preseženi pragovi povprečne dnevne temperature za nastop vročinskega vala, maksimalne temperature vsaj nad 30°C, minimalne pa tam okoli 17°C ali več."