Revščina

Indijec 12 km na ramenih nosil ženino truplo

R.T.
25. 8. 2016, 14.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Revni indijec je moral na ramenih nositi mrtvo ženo, potem ko so mu v bolnišnici, kjer je zaradi tuberkoloze umrla, odrekli možnost prevoza njenega trupla do vasi, kjer bi jo pokopal.

42-letna Amang je za posledicami tuberkoloze umrla v področni bolnišnici v mestu Bhawanipatna, v indijski zvezni državi Orissa. Pokojničin mož Dana Majhi je pristojnim v bolnišnici razložil, da si ne more privoščiti najema avtomobila za prevoz ženinega trupla do 60 kilometrov oddaljene vasi, kjer naj bi jo upepelili. V bolnišnici pa tudi niso hoteli prevzeti stroška prevoza pokojnice.

"Žensko smo v torek sprejeli v bolnišnico in še isto noč je umrla. Njen mož je truplo odnesel, ne da bi o tem obvestil kogarkoli v bolnišnici," je suhoparno pojasnil pristojni uradnik v bolnišnici.

Mahji pa je povedal, da je njegova žena umrla v torek ponoči, in da je njeno truplo odnesel šele v sredo, in to potem, ko so ga zaposleni v bolnišnici nagovarjali, naj jo že vendarle odstrani. "Ker sem reven in si ne morem privoščiti najema prevoza, sem to tudi poskušal pojasniti osebju v bolnišnici. Vendar je bilo vse zaman. Nisem imel druge možnosti, kot da jo odnesem na svojih ramenih," je povedal.

V sredo zgodaj zjutraj je ženino truplo zavil v tkanino in se podal na dolgo pot do svoje vasi Melghar, kjer naj bi opravil poslovilni obred. Pri tem ga je spremljala njuna 12 letna hčerka Chaula.

S truplom na ramenih je prehodil približno 12 kilometrov poti, ko je po posredovanju več ljudi naposled le pripeljalo vozilo, s katerim so nato truplo odpeljali do vasi.

V sredo zvečer so nato pokojnico lahko obredno upepelili.