Točka vrelišča

Putin: V vojni bi izgubilo človeštvo

Mirko Vorkapić
11. 6. 2017, 15.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Popolno uničenje bi sledilo nuklearnemu spopadu med velesilami, preživel ne bi nihče, je v velikem intervjuju z ameriškim režiserjem Oliverjem Stonom povedal Vladimir Putin.

arhiv
Stone in Putin sta opravila več-deset ur pogovorov na podlagi katerih bo prihodnji teden izšel dokumentarni film o ruskem voditelju.

Stone, ki je v preteklosti opravil kar nekaj intervjujev z nepriljubljenimi svetovnimi voditelji na zahodu, kot so Fidel Castro, Hugo Chavez in Rafael Corea, je tokrat obiskal ameriškega državnega sovražnika številka ena, Vladimirja Putina. Ko je Stone gospodarja Kremlja vprašal, ali meni, da bi iz nuklearne vojne ZDA izšle kot zmagovalka, mu je Putin apokaliptično odgovoril, da takšnega spopada nihče ne bi preživel, zato tudi zmagovalcev ne bi bilo.

»Dokler nas ne zvlečejo na pokopališče in zakopljejo«

Čeprav bo celotna zbirka intervjujev, ki jih je Stone posnel na več obiskih v Moskvi, v celoti objavljena prihodnji teden, so na medmrežje že pricurljali nekateri izseki pogovorov, ki se dotikajo vprašanj o odnosih z ZDA in Natom ter o varnosti in obveščevalnih aferah. Na vprašanje, ali vidi upanje v izboljšanje rusko-ameriških odnosov, je ruski voditelj odgovoril, da kljub najnižji točki po hladni vojni »upanje vseeno ostaja … dokler nas ne zvlečejo na pokopališče in zakopljejo.« Stone je nato dejal: »Vau, to je zelo rusko.«

Članice Nata so ameriški vazali, ne zavezniki

Ruski predsednik je Nato opisal kot instrument ameriške zunanje politike in dejal, da člani zavezništva kmalu postanejo ameriški vazali. »Enkrat kot država postane članica Nata, se je težko upreti pritiskom ZDA. Kar naenkrat lahko namestijo vse orožje na vašem teritoriju – antibalistične sisteme, nove vojaške baze, in če je treba, tudi ofenzivno orožje,« je pojasnil Putin. Zaradi tega je po njegovem mnenju Rusija prisiljena sprejeti protiukrepe zoper naraščajočo grožnjo Nata na ruskih državni mejah. »Tudi mi imamo svoje raketne sisteme, ki smo jih usmerili proti vojaškim bazam, ki nas ogrožajo. Na ta način pa stanje postane zelo napeto,« je dejal Putin in dodal, da je nekdanjemu predsedniku Billu Clintonu celo ponudil rusko članstvo v zvezi Nato, a je bila ameriška delegacija nad predlogom vse prej kot navdušena.

Pet poskusov atentata

Putin, ki se na premiersko-predsedniški položaj podaja že od leta 1999, je tudi potrdil, da je bil petkrat tarča poskusa atentata, vendar jih je ruska obveščevalna služba uspešno preprečila. »Fidel Castro mi je nekoč dejal: 'Ali veš, zakaj sem po vseh teh atentatih ostal živ? Ker sem sam nadzoroval svojo varnostno službo.' Tudi jaz se držim tega, poleg tega imam okoli sebe sposobno ekipo, ki ji zaupam,« je samozavestno komentiral Putin in dodal ruski pregovor: »Tisti, ki so jim sojene vislice, se ne bodo utopili.«