Laktoza in gluten

Poznate prednosti in slabosti nadomestkov za mleko?

zf
11. 6. 2017, 15.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Čeprav je kravje mleko eno od osnovnih živil, ga veliko ljudi ne prenese in zaradi težav z različnimi alergijami in intoleranco na laktozo, vse bolj posegajo po napitkih iz žit, riža ali soje, ki so boljši ali slabši nadomestki za mleko.

arhiv Svet24
Kozje mleko ali raje mlečni nadomestek?

Če uživate karkoli od naštetega, veste, da gre za napitke in da govorimo o mleku samo takrat, ko gre za tekočino, ki jo proizvaja mlečna žleza. Glavna razlika med naštetimi napitki je njihova hranilna sestava. Napitki imajo v nasprotju z mlekom precej manj kalcija in tudi beljakovin.

Kravje ali kozje mleko?

Ovseni napitek res ne vsebuje laktoze in holesterola, vsebuje pa gluten.

Tako kravje kot kozje mleko vsebujeta laktozo. Laktoza je mlečni sladkor, ki ga kozje mleko vsebuje precej manj. Velja tudi, da je kozje mleko lažje prebavljivo in že naravno homogenizirano, kar z drugimi besedami pomeni, da so majhne maščobne kapljice bolj enakomerno razpršene v mleku. Poudariti velja, da povzroča manj zapletov glede alergij, zato ga tisti, ki imate težave z dihali in kožo, lahko poskusite uživati. Če vam mleko ne bo ustrezalo, izberite nadomestek.

Arhiv Svet24
Kravje mleko je težje prebavljivo zaradi laktoze in lahko povzroči neprijetne alergije.

Ovseni napitek

OGLJIKOVI HIDRATI
Mandljev in konopljin napitek sta narejena iz oreščkov oziroma semen, zato vsebujeta zelo malo ogljikovih hidratov, ki jih običajno nadomestijo s sladkorjem. Mandljev napitek ima tudi manjšo količino maščob in beljakovin.

Ne vsebuje holesterola in laktoze, vendar ni primeren za tiste, ki ne prenesejo glutena. Ovseni napitek je izjemno hranilen, v eni skodelici je kar tretjina dnevno potrebne količine kalcija, poleg tega vsebuje še železo, vitamina A in C, beljakovine ter jod.

Ovseni napitek zlahka pripravite sami. Potrebujete 100 gramov ovsenih kosmičev, 7,5 decilitra filtrirane vode in nekaj zrnc morske soli. Vodo in sol segrejte ter vročo, vendar ne vrelo, prelijte po ovsenih kosmičih. Pokrijte in dajte čez noč v hladilnik. Naslednji dan zmešajte z mešalnikom in precedite skozi fino cedilo.

Sojin napitek

Vsebuje podobne sestavine kot kravje mleko, vendar ima nekaj manj beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob, je pa bogat z lecitinom in vitaminom E. Zaradi nenasičenih maščob ga priporočajo vsem, ki imajo težave z ožiljem, in srčnim bolnikom. Priprava sojinega napitka iz čez noč namočenih sojinih zrn je dolgotrajna, okus pa drugačen, zato ga raje kupite.