SANJE

Alergija vpliva na kakovost spanca

U.D.
11. 6. 2017, 13.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ali ste trdno spali, lahko potrdijo vaše sanje. Če se zjutraj le redko spomnite, kaj ste sanjali, vas tik pred globokim spancem vedno kaj premoti in del možganov ostane nespočit.

Profimedia
Smrčanje povzročajo prevelika telesna teža, uživanje alkohola v večernih urah in jemanje pomirjeval.

Posledično se zbujate napeti, razdražljivi in vaš spomin počasi peša. Ali lahko še kako preverite kakovost nočnega počitka?

Če imate zjutraj zelo suha usta

Potem najbrž dihate skozi usta ali smrčite. Če niste prehlajeni, pa vseeno dihate skozi usta, vas morda pesti alergija. Poskusite z dekongestivi, ki bodo odprli dihalne poti, razmislite pa tudi o nakupu filtra za čiščenje zraka, ki vas bo rešil alergenov, kot so pršice in cvetni prah. Vsako alergijo pa mora prej potrditi zdravnik.

Če imate zjutraj v ustih čuden okus

Jutranji slab zadah oziroma okus kaže na to, da se vsebina želodca med spanjem dvigne vse do ustne votline, čemur pravimo refluks oziroma zgaga. Zaradi refluksa se mnogi ljudje ne zbudijo, vendar pa je njihov spanec vse prej kot spodoben. Poskusite s tableto antacida.

Če ste vsako popoldne kronično utrujeni

V tem primeru morda trpite za spalno apnejo, o kateri pričajo tudi nenehna utrujenost, pozabljivost, čemernost. Kadar se zaradi nenadnih zastojev dihanja zbudite, se tega zjutraj sploh ne morete spomniti, vaše zdravje pa je lahko resno ogroženo. Pogovorite se z zdravnikom, poskusite pa tudi z redno telesno vadbo in, ne boste verjeli, nošenjem kompresijskih nogavic. Vse, kar prepreči nastajanje krčnih žil oziroma venske tromboze, čisti tudi dihalne poti.

Če zvečer ne morete zaspati, se spalni hormon izloča ob napačnem času zaradi preveč dražljajev v spalnici.

Če se zbujate z bolečino v križu in vratu

Morda nimate pravega vzglavnika. Biti mora tako visok, da podpira glavo vzporedno z rameni, tako da se ta ponoči ne usločijo. Kdor rad spi na boku, potrebuje debelejšo blazino, kdor spi na hrbtu ali trebuhu, pa tanjšo. Poskusite tudi vitaminsko kuro z dodatki vitamina B, ki zmanjša občutljivost živcev v sklepnih ovojnicah.