Terorizem (skoraj) izključili

Slovenci niso krivi za težave letala

T.L.
11. 6. 2017, 13.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Trije britanski državljani omenjali besede, ki so pri posadki upravičeno vzbudile dvom o tem, ali je polet varen, zato se je pilot odločil za zasilni pristanek.

Wikipedia
Fotografija je simbolična.

Policija je aretirala tri britanske državljane potem, ko so let letalske družbe Easyjet iz Ljubljane na letališče Stansted preusmerili na nemško letališče Kölln/Bonn, kjer je letalo zasilno pristalo. Pilot je bil namreč obveščen o "sumljivem" in s terorizmom povezanem pogovoru med potniki. Tri Britance po poročanju britanskega BBC zaslišujejo, več pa zaenkrat o domnevnem pogovoru, ki se je odvijal, ni znano. Eksploziva med prtljago ali na letalu na srečo niso našli. 

S poslovnega potovanja na zaslišanje

Je pa znano,  da so za zaplet krivi moški, stari 31, 38 in 48 let, je sporočila nemška policija. Ni še znano, ali jih čaka obtožnica. Nemški Bild je poročal, da so moški zaposleni v londonskem podjetju in da so se s poslovne poti vračali domov. 

Je pa vodja konzularne službe na slovenskem zunanjem ministrstvu Andrej Šter je danes za STA povedal, da so prejeli informacijo nemške policije, po kateri je v primeru sobotnega zasilnega pristanka Easyjetovega letala po doslej znanih podatkih skoraj zagotovo mogoče izključiti teroristično ozadje. 

Poročali smo, da so vsej 151 potnikov na letalu po nenačrtovanem pristanku varno evakuirali. 

Šter je za STA pojasnil, da pri med pristankom ni bil nihče ogrožen, pri izstopu iz letala pa se je ena ženska lažje poškodovala. Kot je še dodal, po podatkih nemške policije niti vpleteni v dogodek niti poškodovanka niso slovenski državljani. 

Dogodek se je tako, po Šterovih besedah k sreči iztekel brez nesrečnih posledic. A je obenem opozoril, da gre za resno zadevo, saj gre za vprašanje varnosti poletov.

Pri tem je posebej opozoril vse, naj z morebitnimi šalami ali ravnanjem ne tvegajo povzročitve tovrstnih preplahov. To ima namreč lahko zelo neprijetne posledice - od dodatnega čakanja in pogovorov pa vse do verjetno kar omembe vrednih stroškov za tistega, ki si kaj takšnega privošči.